De bieb doet ’t niet (goed)

fotoDe laatste jaren ben ik zeer geïnteresseerd in de fossielen van de Burgess shale. Op internet is er van alles over te vinden, er zijn zelfs hele leuke animaties van gereconstrueerde dieren gemaakt. Maar op allerlei manieren wordt er door de auteurs van diverse stukjes verwezen naar het boek van Stephen Jay Gould; Wonderful life. Hoewel dat boek ondertussen gedeeltelijk is achterhaald is het toch de “moeder van alle boeken” over dit onderwerp. Bij ons in de lokale bibliotheken was het niet te vinden. En dat is nu net even te vaak het geval voor boeken die ik graag wil lezen. Gelukkig wil ik zo’n boek vaak ook hebben, dus dan koop ik het gewoon. Maar om de één of andere reden zijn de populair natuurwetenschappelijke boeken niet altijd aanwezig. Omdat Wonderful life is uitgegeven in 1991 vroeg ik mij ook af; hoe lang blijven bepaalde boeken in de bieb ? Na verloop van een aantal jaren beland op de meeste boeken het stempel “uit de collectie” of zoiets en dan is het weg. Maar wat nu als een boek belangrijk genoeg is om te bewaren ? Deze zomer heb ik in Engeland gezocht naar het boek van Stephen Jay. Niks gevonden. Een paar weken terug was ik in Amsterdam. Eerst naar Scheltema – daar hadden ze ‘m niet; maar wel een boek dat er op voortborduurde – “in the blink of an eye” van Andrew Parker. Atheneum had helemaal weinig staan in deze richting. Maar vlak voor Atheneum was het boekenmarkt…. en jaaaahhhh daar lag een exemplaar van wonderlijk leven – de nederlandse vertaling. Joepie ! Die heb ik dus niet meer losgelaten. Ben ‘m nu heerlijk aan het lezen. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar alle vreemde creaturen uit het Cambrium; tik eens anomalocaris in op een zoekmachine. Of Opabinia. Succes verzekerd.

4 Responses to De bieb doet ’t niet (goed)

 1. Qabouter says:

  Het zal in openbare bibliotheken niet anders zijn dan in de wetenschappelijke universiteitsbibliotheek hier. Boeken die lange tijd niet uitgeleend of aangevraagd worden verliezen huin plek in de collectie. Waar de universiteit de boeken in een centraal boekendepot bewaard, zou het kunnen dat openbare bibliotheken enkele versies van weinig populaire boeken ergens centraal opbergen. Zo zijn ze dan wellicht toch verkrijgbaar via een aanvraag uit het centraal depot.

 2. Math Paul says:

  Als je weer een boek zoekt, zoek dan in de on-line catalogus van de tweedehands boekwinkels, of gewoon bij http://Amazon.com / http://amazon.co.uk.
  http://www.antiqbook.nl/index.phtml

 3. betulanordica says:

  Mooi hè, al die Burgess Shale dieren. Heb je "Wonderful Life" al uit? Eén van de mooiste boeken die ik ken. Wat mij nog meer interesseert zijn de levensvormen van vóór de Burgess Shale. Daar zijn wel een paar artikeln over. De SSF, de Small Shelly Fauna. Ik was verbaasd over het feit dat mijn artkel éen sms’je uit het Cambrium het zo maar tot de paieren Volkskrant heeft geschopt. Ik heb de andere dag bij de boekhandel de Volkskrant opgehaald. Kreeg hem gratis mee. En toen ik vervolgens nog wat kocht ook nog een gratis Telegraaf (hè bah). Ik zal de Burgess Shale nog wat verder uitspitten op mijn blog. Binnekort hoop ik
  het boek The Crucible of Creation van Simon Conway Morris te gaan lezen, het kritische antwoord op Gould.
  Leuk blog heb je trouwens!

 4. Ramirezi says:

  @betalanordica; dank, ik blijf je volgen ! Wonderful life door drukke bezigheden nog niet uit. Wat ik tot nu toe heb gelezen bevalt me wel prima.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: