Duiken (the navy)

fotoBij de marine kreeg ik de kans om van de duikhobby een vak te maken. Ik ging in de opleiding tot scheepsduiker. Een prachtige opleiding, die werd gegeven in Den Oever. Daar was het water zo vol slib dat er geen hand voor ogen te zien was. We leerden nuttige zaken zoals het doorhakken van kettingen onder water en het timmeren van een kistje. Laat vooral de plankjes niet los, want die drijven dan direct naar de oppervlakte. Het in het water springen vanaf vijftien meter hoogte was nog even spannend. Vooral de flippers goed bij elkaar houden om te voorkomen dat je kruis na de val tussen de schouderbladen zit. De belangrijkste taak van een scheepsduiker is echter het opsporen van kleefmijnen. Om die te vinden ga je met een aantal lotgenoten onder het schip door, terwijl iedereen zich aan een touw vasthoudt dat dwars onder het schip doorloopt. Dit touw wordt door twee snorkelende collega’s aan de oppervlakte begeleid. Je zwemt op je rug, tegen de onderkant van het schip aan. Ondertussen probeer je op de tast (lampen daar doen ze bij de marine niet aan) de kleefmijn te ontdekken. We oefenden met een nepkleefmijn (dan hou je meer personeel over) waarin een flitslamp zat. Was de tijd om of stootte je hem per ongeluk aan, dan ging hij af met een enorme flits. Wist je gelijk weer zeker dat je in oorlogstijd nooit het water in zou gaan. De “angstigste” ervaring in de opleiding was toen ik de snorkelende lijnbegeleider aan de oppervlakte was. De seinmeester stond op het ponton dat we aan het onderzoeken waren. Van bovenaf probeerde de viezerik in mijn snorkel te pissen. En ik vond het nog komisch ook….

Advertenties

2 Responses to Duiken (the navy)

  1. Isaiah says:

    Dat is in ieder geval een gedegen opleiding. Hier in Zeeland komt het regelmatig voor dat onervaren duikers verdrinken. De omstandigheden in de Westerschelde zijn totaal anders dan het diepblauwe, heldere water in – bijvoorbeeld – Griekenland.

  2. Ramirezi says:

    De opleiding bij de marine is eigenlijk niet te vergelijken met de sportduikopleidingen. Als sportduiker probeer je mooie dingen te zien. In Den Oever was al donker op 50 cm diepte. Ik dook altijd met mijn ogen dicht. Je zag toch niks…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: