Condoom pret

fotoHet is het jaarlijkse ‘hoogtepunt’ voor de leerlingen in de tweede klas. Al direct in het begin van het jaar wordt er stiekum doorgebladerd naar het hoofdstuk voortplanting. Maar nu is het dan toch echt zo ver. En in plaats van de theorie nog wel een practicum ! Een week geleden heb ik ze de opdracht gegeven om zelf een condoom te kopen. Na de aanvankelijke protesten vinden ze het toch wel spannend. De dagen erna word ik voortdurend in de gangen aangesproken door leerlingen “die er één hebben”. Als het al mijn voornemen was om het practicum aan het einde van de les te doen – dat lukt toch niet. Iedereen komt binnen met het nog verpakte rubber in de hand. Nu een stukje theorie heeft geen zin, we beginnen direct. Vroeger werd door de docent een condoom afgerold over het uiteinde van een bezemsteel. Dat is niet meer zo. De sectie biologie heeft een hele doos piepschuimen kunstpiemels aangeschaft van gemiddelde lengte en die worden uitgedeeld. Denk nu niet dat de jongens zullen zeggen “wat een kleintjes”. Dat doen de meiden wel. Vervolgens wordt eerst gecontroleerd of de condoom nog niet is verlopen. Daarna wordt uitgebreid de gebruiksaanwijzing bestudeerd. Niet verkeerd om ‘monteren’. Lucht uit het zaadreservoir en dan pas naar beneden toe afrollen. Eindelijk mogen ze aan de slag. Pakweg een stuk of tien verschillende smaken condooms worden afgerold en het prachtige resultaat wordt trots aan de omstanders getoond. Maar dan wordt het pas echt moeilijk. Uiteindelijk moet er ook nog wat theorie achteraan. Gewoon even laten dollen is het beste. Dus wie dat wil mag ‘m nog even opblazen. Dat kan gewoon met je mond maar, zo bleek al snel, ook door het hele geval over je hoofd te trekken tot en met je neus. Didactisch is het natuurlijk ook een mooie manier om duidelijk te maken hoe sterk en elastisch zo’n condoom wel niet is… Drie meiden hadden met veel moeite hun condooms opgeblazen en er een knoop in weten te krijgen. “Meneer, mogen we er een touwtje aan ?” Altijd ja zeggen op dit soort dingen – van biologie weten ze over een paar jaar waarschijnlijk weinig meer, maar dit onthouden ze voor altijd. “Ja, natuurlijk meiden.” Ik had al voorpret als ik dacht aan de reactie van de collega waar de dames straks binnen zouden stappen met hun ballonnetjes…. Mijn collega had het goed op weten te vangen zag ik een half uurtje later in de gang. Aan de kapstok waren keurig drie condooms vastgebonden met hun touwtje.

Advertenties

9 Responses to Condoom pret

 1. JB says:

  haha, en ze hebben weer wat geleerd! :-))

 2. Kim Il-Sung says:

  Prachtig stukje Ramirezi. Alleen vrees ik dat Balkenende je morgen laat arresteren vanwege overtreding van de zedelijkheid. We hebben nu eenmaal volstrekt achterlijke lieden achter het roer, en net zoals een beschonken halve gare zijn dochter doodknuppelt omdat ze met een jongen gezoend heeft, zal Jan-Peter je proberen in de guillotine te krijgen. Ongeletterde zieken maken zo nu en dan de dienst uit, en het is nu, met Peter (dat Jan heeft hij zelf verzonnen en is niet van zijn ouders, dus gelogen), Rita, Piet-Hein, en Johan niet anders. Dwangneuroten besturen onze Nederlandse ‘Pequod’, hoewel geen van deze vier mankepootjes weet wat dat inhoudt.
  Het zijn sombere tijden.

 3. Ramirezi says:

  Kom op Kim Il-Sung, je laat je stemming toch niet verpesten door JP ?

 4. Joost says:

  Jammer dat dit soort praktijklessen niet op mijn school aan de orde zijn!

 5. app says:

  Geweldig! Je maakt mijn dag helemaal goed met dit verhaal! Dank je!!

 6. polly says:

  Leuke les zeg! Je bent wel echt relaxte leraar volgens mij.

 7. inge says:

  Hoi Arno, heb inmiddels je weblog gelezen en genoten van je lesverslag en je website. Heb van beide genoten. Neem mij voor vaker een bezoekje te brengen. inge

 8. Jane says:

  Leuk stukje, jammer dat zo weinig van die meiden hun kennis in de praktijk zullen brengen. Zodra zij een ‘vaste’ relatie krijgen, vinden zij condooms niet meer nodig…

 9. BurroHolanda says:

  Schitterend, deze bijdrage. Zo kan het dus ook. Met een knipoog en veel plezier dit vak uitoefenen. Ik krijg gewoon zin om weer voor de klas te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: