Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 1)
30 april 2006 27 reacties
Welkom op tuinfilosofie voor gevorderden.
Om deel te kunnen nemen aan deze reeks is het reeds hebben van enige tuinervaring noodzakelijk.
Groene vingers helpen natuurlijk ook.Uw tuinfilosoof heeft zelf reeds een sterke voorkeur voor de inrichting van de ideale tuin. Hij is beïnvloed door mensen als Piet Oudolf en Henk Gerritsen, Noël Kingsbury en Christopher Lloyd. Voor onze held aan de andere kant van het kanaal; Tim Smit, met zijn verloren tuinen van Heligan en het Eden project heeft hij grote bewondering.
Maar genoeg achtergrond- informatie, we gaan beginnen met de eerste drie stellingen:
1. Gebruik oude klinkers !
Natuurlijk is altijd beter. Oude gebakken stenen zijn kleurvaster en worden mooier naarmate zij ouder worden. Er is er geen één hetzelfde en er zijn tientallen kleurschakeringen. Betonnen stenen worden flets en zijn allemaal hetzelfde; saai !
Tweedehands straatstenen zijn vaak goedkoop via de gemeente te krijgen of een lokale stratenmaker.
2. Laat de boel lekker verweren !
Doe de hogedrukspuit de deur maar uit, dat is een speeltje voor burgermannetjes. Hoe meer groene aanslag hoe mooier ! Krabbel niet alles dat opkomt in de voegen tussen de straatstenen weg, maar trek voorzichtig het hoge spul eruit. Na verloop van enige tijd zijn alle voegen gevuld met mos en kleine plantjes. Verbaas je over de kracht van dat kleine spul en geniet ! Ook potten zijn verweerd alleen maar mooier, vooral het gele Cotswoldstone wordt prachtig. Maar ook gewoon de roodbakkende klei terracotta krijgt zo karakter.
3. Rommelig mag !
Een tuin mag best rommelig zijn. Laat vooral aan het einde van de zomer alle bladeren, takjes en restjes lekker liggen. In de winter kunnen egeltjes er in overwinteren, in het voorjaar dienen de takjes weer als nestmateriaal voor de vogels. Een stapel stenen is decoratief en helpt watersalamanders de winter door. Laat planten rustig door elkaar heen groeien. Een stuk kale grond tussen de planten is niet mooi, de grond droogt eerder uit en open stukken geven het onkruid een onnodige kans om te ontkiemen.
Dit waren alweer de eerste drie stellingen, toepasbaar in iedere tuin, doe uw best en tot de volgende keer !
Uw tuinfilosoof
Prachtige fotoos.
Laat dit maar niet aan mijn dorpsgenoten lezen. Hier mag niets vrij groeien, het hele jaar is het tuintje keurig aangeharkt. Om het keurige vierkante grasveldje wordt, met behulp van een gespannen draadje, de begonias´s op gelijke afstand geplant. Alle struiken worden keurig gekapt, geheel volgens de mode, het laatste model. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Mijn tuin echter heeft mosgroene tegels, overal prachtige, onbeknotte, planten, oude afgebrokkelde muurtjes,is vol leven en is, nu de schutting weer gemaakt moet worden, een doorn in de ogen van mijn buren.
een doorn in het oog bedoel ik
Doet mij denken aan de tuin van mijn ouders. Er stond een berkje in, dat was geënt op de dag dat met de bouw begonnen was.
Na twintig jaar heeft mijn vader het ding omgezaagd, omdat de buren klaagden dat de zaden in hun tuin belandden… een tuin, Rami, is niet bedoeld als stuk natuur bij het huis. Dat heb ik ervan geleerd. Jammer dat het vaak zo is!
Hoe meer een ‘tuin voor vogels’ hoe beter en hoe leuker vooral ook.
ik ben het helemaal eens met deze tuinfilosoof. Zeker over die hogedrukspuit, maar dat wist je al (zie mijn log zomerherrie) Ik wil wel linken maar ik snap nog steeds niet hoe dat moet in een reactie.
…deze lessen pas ik groteneels al toe maar het is fijn te lezen dat je op de goede weg bent. Wat mij betreft ben je naast tuinfilosoof ook -psycholoog.
Graag wat opdrachten/huiswerk bij deze lessenserie svp.
ja mooi en sfeervol! Ik wacht nu (vanuit mijn bejaardenhofje ) tot mijn vers aangelegde perkjes ook weer volgroeien! (maar tussen mijn radijzen en bietjes mag ik wel wieden he? 🙂
haha…je brengt het lekker smeuïg….moet ook wel, want als ik al die enge strakke tuintjes zie dan wordt ik gewoon niet goed…..
Ik zal ook eens wat foto’s van onze tuin op m’n blog zetten…..ik denk dat je dat wel zal aanspreken.
… een man naar mijn hart!
Alvast voor de volgende: zorg ervoor, dat de buren net niet gaan klagen…. (‘ontsnappende’ hop, klimop, gouden regen, kamperfoelie, etc….)
goed begin
ga door
nieuwe inburgering natuurlijkere tuinen
wij willlen mosjes
en zo meer
tot lees
Helemaal mee eens! Heb ik het zonder tuinkennis op gevoel goed gedaan. Grappig!
@ ramirezi
Ik ben geen tuinfilosoof maar ben wel gek op tuinen zoals jij omschrijft.
Pfff.. "zwaar" onderwerp voor iemand die A-tuin-technisch is 🙂 Ik weet wel heel goed waar ik mijn stoeltjes neer moet zetten op een zonnige dag..(da’s al heel wat toch?)
..maar ik lees en steek er vast iets van op!
Trilobieten: massawijs gevonden op de rifs van Marsa Alam / Egypten Ramirez, is natuurlijk ook een oerlandschap nog.
Bedankt voor je visit op mijn blog, je hebt, een voor mij, zeer interessante weblog, I’ll be back.
Regards from Joanna.
oude klinkers zijn leuk maar wegens glad niet altijd handig daarom borstel ik ze af en toe met zand en als er vorst verwacht wordt gaat er tegen gebroken benen ook speelzand op staat nog leuk ook.
Mijn lief ziet dat verweren toch niet zo zitten 😉
@ ramirezi Als virtueel tuinman haal ik veel uit deze cursus wijsbegeerte van de groene vinger.
Ik weet niet waar je woont. Maar je hebt vast schone luchten in je tuin gezien die bontbegroeide betonnen traagslak!
@ theodora probeer eensadresvanjelog
Lukt het niet dan kan ramirezi het altijd wegschoffelen.
Klaas(parijs) ik doe een poginghttp://www.volkskrantblog.nl/bericht/45315
heeee, ik snap het eindelijk! Ik kan linken in een reactie. Mijn dag kan niet meer stuk en de zon schijnt ook nog!!
Helaas heb ik geen tuin, tuinfilosoof! Maar op mijn balkon hou ik het ook rommelig en heb planten voor vlinders en zo.. Terwijl de tuintjes van de woningen in mijn buurt bijna alleen maar met stenen bedekt zijn.. ik vind eigenlijk dat mensen die van hun tuin zoiets maken, gewoon maar in een flat moeten wonen! Dan kunnen ze ruilen met mij!
Heerlijk deelgebied hier zeg! Heerlijk!Ik en vriend wonen ook in een oerwoud van bamboo, bruidsluier ,grassen,paardenbloemen,mosjes en mini flora,druiven,en spontaan groeiende bomen en vele vogeltjes ,vlinders en insecten…..om ons heen is het een steriele omgeving…….Een tuin of leefomtrek zegt al heel wat over de mens!
Bijzondere bijdrage!!; ))
Heerlijk om zoveel geestverwanten te ontdekken…
Wat ligt daar voor een prachtig ding voor pampus?
Is het een half vergane bostuinheks? Mooi hoor!
Mijn vriend heeft ‘per ongeluk’ alle mos van mijn stoeptegels geveegd..het was zo mooi! Weet iemand hoe ik ze weer snel groen en natuurlijk eruit kan laten zien?
@Marleen; insmeren met Yoghurt schijnt te helpen…
Pingback: Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 9) « Ramirezi
Pingback: Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 10) « Ramirezi