Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 3)


Halleluja! De Nederlandse tuintjesflora zal na deze serie nooit meer hetzelfde zijn, geliefde volgelingen ! Nu reeds regent het e-mails van amateur-tuinfilosofen die de gehele achtertuin laten afgraven en opnieuw beginnen.

Het is dus de hoogste tijd om de gedachtenstralen uit onze geestesdiepten te richten op de beplanting zelf:


5. Ken uw klassiekers !
Wij tuinfilosofen staan op de schouders van vele voorgangers, zoals Socrates, Plato, Aristoteles en natuurlijk de Ionische natuurfilosofen. Maar ook de planten in onze tuin hebben hun evolutionaire voorouderen.

Sommige van die “levende fossielen” zijn nog te bewonderen. Google eens op de Ginkgo biloba, één van de oudste nog levende boomsoorten, of de Welwitschia mirabilis ook wel bekend als de tweeblaarkanniedood.
Pas in 1994 werden 60 exemplaren van een primitieve naaldboom de Wollemia nobilis ontdekt in Australië. Dit jaar zijn gekweekte exemplaren voor het eerst te koop !

Voor ons wat makkelijker bereikbaar en toch primitief zijn de varens, de beverboom of Magnolia en de rhododendron. Je voelt bijna dat deze planten er al honderden miljoenen jaren vóór ons waren.

Gun deze primitieven een ereplaats in uw tuin !


6. Behandel de tuin als uw geliefde !
Tuinfilosofen zijn dermate aantrekkelijk voor het andere (of eventueel hetzelfde) geslacht dat ik er van uit ga dat u allen reeds een partner heeft danwel er één in het recente verleden hebt versleten.

Wat is nu de overeenkomst tussen uw tuin en uw geliefde ? Bekijk eerst eens goed uw geliefde. Zijn er onderdelen die u niet bevallen ? Kunnen er zaken groter of juist kleiner ? Ronder of misschien vierkanter ? Ruikt het allemaal lekker ? Luistert hij of zij goed naar de baas ? Voldoet uw geliefde aan het ideaalbeeld dat u ooit voor ogen had ?

U zult zien; hoe langer u erover nadenkt, hoe meer u tot de conclusie komt dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Uw geliefde voldeed wellicht de eerste jaren aan uw ideaalbeeld, maar is in de loop der tijd toch ronder geworden dan dat de bedoeling was. Wellicht heeft u op grond van de ervaringen uw ideaalbeeld herzien.

Nu de tuin. Ook hier bent u aan begonnen met een ideaalbeeld voor ogen, wellicht door middel van een tuinontwerp. In de jaren hierna bleek echter dat de tuin zich ontwikkelde. Er gingen planten dood omdat ze op de verkeerde plek stonden, anderen werden overwoekerd door aggressieve soortgenoten, sommige planten werden eenvoudigweg te groot enzovoorts.

Hierin ligt precies de vergelijking met uw geliefde besloten. U moet zowel aan uw relatie als aan uw tuin blijven werken en aandacht besteden. Elk jaar zijn de omstandigheden weer anders en zullen er zaken veranderd moeten worden. Dat is geen probleem. Uw geliefde en uw tuin; u moet ze koesteren.


En al weer een sessie voorbij ! Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt…

Breng ook bovenstaande wijsheden met verve in de praktijk, zodat het hoogste doel van de tuin – er gewoon lekker in zitten met een hapje en een drankje – weer iets dichterbij komt.

Uw tuinfilosoof

6 Responses to Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 3)

 1. Zwollywood says:

  Halleluia wat een mooi spul……..mooi al dat ontluikende groei en bloei!

 2. ali cirillioglu says:

  Is er nog een plekje over in uw tuin 🙂
  Mooi plaatjes.
  Gegroet en Selam…

 3. Helena says:

  Mooi @Tuinfilosoof Ramirezi! Mooie foto’s ook!
  Ik dacht al, zie opeens iedereen hier in mijn buurt zijn/haar tegels verwijderen uit de tuin (was een en al steen) en graven etc etc en ik vroeg me al af hoe dat kwam.. Nu weet ik het! (was het maar zo dat ze weer echte tuinen maakten hier bij mij in de buurt…).

 4. Renesmurf says:

  Bloemen kleuren de dag, net als vogels, ondanks dat ik de naampjes niet weet!

 5. fran says:

  en slakken ik wil veel slakken
  gezellig

 6. Pingback: Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 10) « Ramirezi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: