De eerste keer

In de middagpauze nog een pittige discussie gehad met mijn collega Nederlands. Vinden we allebei leuk. Waar ging het dit keer over ?

Als school organiseren we ieder jaar een eindfeest voor de leerlingen.
Dat is in een plaatselijke discotheek. De leerlingen mogen er géén alcohol drinken en moeten voordat ze naar binnen mogen door een detectiepoortje en een cordon aan docenten. Mijn collega vind dat we als school onze leerlingen niet in kontakt moeten brengen met ‘dit soort gelegenheden’. Ze zijn dertien jaar en horen dus nog niet naar een discotheek te gaan.

Zelf zie ik het probleem niet zo; ik zie het als een goede manier om de leerlingen eens met een discotheek te laten kennismaken; het is veilig en er wordt geen alcohol geschonken. Het enige verschil met het feest geven in een ‘nette’ dansschool is de muziek – in de discotheek weten ze veel beter waar onze leerlingen graag naar luisteren.

Toch nog eens even om me heen gevraagd bij wat leerlingen en wat blijkt ? Een groot gedeelte van onze dertienjarigen drinkt al alcohol, alhoewel uiteraard rekening gehouden moet worden met enige grootspraak. Enkele dames hadden het afgelopen weekend tijdens Julianapop een biertje of 15 weg gedronken ! De meesten vinden het belachelijk dat ze op het schoolfeest geen alcohol mogen drinken en om elf uur weer naar huis kan al helemaal niet !

Eigenlijk gebeurt bij de hedendaagse kids alles steeds vroeger dan bij ‘ons’.
Onder meer dankzij de breezers is men eerder begonnen met alcohol. Ook wordt vroeger begonnen met sex; de gemiddelde leeftijd waarop voor de eerste keer met elkaar naar bed wordt gegaan ligt voor VMBO’ers tussen de 15 en 16 jaar. En ik kan me door de veelvuldig zichtbare Mac zwembandjes ook niet aan de indruk onttrekken dat de jeugd eerder dik is.

Maar gaat bij de kids van nu álles sneller ?
Denk daar maar eens over na….

14 Responses to De eerste keer

  1. christinA IP213.84.211.137 says:

    =Maar gaat bij de kids van nu álles sneller ?=
    Dat wordt wel gedacht als je de tegenwoordige onderwijsideeen enzo ziet.
    Mensen vergeten over het uiterlijk dat er innerlijk niets substantieels verandert.

  2. marlis says:

    het zal best… ik kreeg weleens een druppel citroenjenever met drie scheppen suiker en ook weleens een halve centimeter bier. Geschud. Lekker schuimhappen.
    Datzelfde heb ik mijn kinderen ook weleens aangeboden, kan ik me herinneren. Vonden ze niks aan. Wel elke oudejaarsavond alledrie een flesje shandy.
    nu zijn ze 18, 16 en 14 en hoeven ze nog steeds niet zo nodig.
    Wat ze verder nog uitspoken, qua bovenstaande weet ik niet. Maar ik vermoed geen problemen 🙂

  3. Helena says:

    Misschien de loop- en fietstechniek, dat die wat achterloopt? (tenminste dat geldt dan voor die kinderen met zwembandjes). Ik denk dat ze best nog wel kinderlijk zijn op de een of andere manier.

  4. marlis says:

    Mij valt trouwens vooral op dat ze zo vroeg veel meer maatschappelijk betrokken zijn, dan ik me van mijzelf en leeftijdsgenoten herinner…
    (wij hadden op de lagere school wel een zendingszakje, daar ging dan een kleinigheid in, samen met het melkgeld. En spelen met je eten mocht niet want in Biaffra hadden alle kindertjes honger, dat wist je dan, maar veel verder dan deze lange neus keken we als kinderen niet. Dat is nu heel anders, volgens mij)

  5. jacob hesseling says:

    Moet je mijn nu oude – in de twintig- dochters horen, ze vonden het maar niets om op een bepaalde tijd te moeten thuiskomen.
    Met alcohol en andere drugs kun je ze overigens gemakkelijkker opvoeden door te laten zien hoe je het ook kunt gebruiken ipv misbruiken. Maar excessen blijven hoe goed je het ook doet.

  6. Annette says:

    De kinderen van nu zijn eerlijker!

  7. debby says:

    kuch kuch, Goedemorgen Annette.
    Mag ik vragen waar deze uitspraak op gestoeld is??
    Mijn lieve Omi zei wel eens:
    Vroeg rijp, vroeg rot
    Vroeg wijs, vroeg zot.
    Nou ben ik geen aanhanger van de natte-lei-filosofie, maar dit soort uitspraken hebben wél vaak een kern van waarheid in zich. Ik merk dat pubers meer en meer als consumenten (met een énorme portomonaie…)worden aangesproken, en dus de bijbehorende velokkingen niet kunnen weerstaan. Dat geldt evengoed voor volwassenen, maar dat terzijde. Het gevolg is dat ik steeds meer verhalen hoor over de schulden die dat opleverd. En dus ook het gekontdraai, het recht praten wat krom is, en vooral een ander de schuld geven.
    Dat noem ik; niet eerlijk, Annette.
    Ik zal het er bij laten dat er een hoop sneller gaat bij de jeugd, maar dat het verantwoordelijkheidsgevoel soms wat later tot rijping komt (té laat?).
    Een fijne dag verder iedereen

  8. debby says:

    Natte-lei moet natuurlijk natte-klei zijn.
    excuus hiervoor

  9. Rudolf Paul says:

    Ik ben vreselijk laat met die dingen, ik ben nog maagd en ben nog nooit dronken geweest.

  10. jeg synes/even stilstaan bij... says:

    alles sneller?…..de emotionele kant van het leven in de dop krijgt geen kans zich goed te ontwikkelen, vandaar dat er al zoveel kinderen én lichamelijk én psychisch grote problemen hebben. Zelfmoordplannen, anorexia, vereenzaming en noem maar op, komt op hele jonge leeftijd al voor. In de Scandinavische landen, waar de meeste moeders ook nog full-time werken is het helemaal erg….daar hebben kinderen, en veel kinderen, grote problemen.
    Het punt is dat ze te weinig "echte" aandacht krijgen…

  11. Woudje says:

    Volgens mij wordt "de jeugd van tegenwoordig" sneller als weldenkend, weloverwegend beschouwd. Meer als volwassene benaderd. Hoewel ik laatst een onderzoek las dat het zeker tot je 20ste duurt voordat je frontaalkwab (waarmee je redelijk kan denken) volgroeid is. Mijn moeder speelde nog met poppen toen ze 12 /13 was, ik ging alleen naar (gesuperviseerde) schoolfeesten zonder alcohol en mijn nichtje van 12 drinkt al Breezers alsof het limonade is. Evolutie wellicht ? Maar qua drank zeker geen goede ontwikkeling: groeit je frontaalkwab helemaal traag van !

  12. carin says:

    Ik las toevallig een artikel over uitgestelde volwassenheid. Daarin werd gerefereerd aan een onderzoek waarin werd gesteld dat jongeren tegenwoordig langer bij hun ouders blijven wonen…soms wel tot halverwege de 20. Overigens geldt dat voor vrijwel heel Europa. Jongeren stellen het volwassen worden en verantwoordelijkheden nemen dus steeds meer uit. Soms door woninggebrek, maar ook regelmatig door het gebrek aan voldoende inkomen om alle vaste lasten te kunnen betalen.

  13. Ramirezi says:

    Leuke discussie zo ! Mijn collega Nederlands en ik waren het er al snel over eens dat de volwassenheid zich in ieder geval niet sneller meester maakt over het brein van de kids. Hierboven las ik het één en ander dat daar wel mee klopt. Carin heeft ook een punt – misschien willen de kinderen vooral volwassen zijn zolang het maar de leuke dingen van het leven betreft ?

  14. Gerritje tatra says:

    Verliefd was ik op het blonde meisje die het ijsje voor mij schepte in de ijszaak. 17 jaar en at mijn buik vol met ijs om haar sávonds naar huis te kunnen brengen. Van drank of sex was toen nog geen sprake, ik liep al met rode oortjes na een kusje.Liefs van opa Gerritje. ( 71 jaar oef)……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: