Een wandeling door Den Helder

Gisteravond moest dochterlief naar Noordkop atletiek. Het was wel warm, maar er stond voor het eerst polstokhoogspringen op het programma en dat wou ze niet missen.

Wij besloten ondertussen een rondje te lopen, waarbij ik, in een goede volkskrantblog traditie, jullie fotografisch verslag uitbreng.

We zijn gestart vanaf snackbar Ambrosia aan de Binnenhaven, waar we teleurgesteld moesten constateren dat het rondje zonder softijsje gemaakt moest worden. Er ligt daar een pontjesbrug, waarover we naar het Lichtschip Texel konden oversteken. Vandaar liepen we over het terrein van de Oude Rijkswerf, tegenwoordig Cape Holland. De replica van Prins Willim bleek helemaal in de steigers te staan.

Naast de bioscoop werd nog steeds gewerkt aan de restauratie van Zr. Ms. Bonaire. Dit is het enig overgebleven schip van de Koninklijke Marine dat werd gebouwd in de periode dat men van houten op ijzeren schepen overging en van zeil- naar stoomschepen. Een tijdje geleden was hij helemaal gezonken in het dok, maar de draad is weer opgepakt. Voorlopig is er nog wel even werk aan de winkel…

Een stukje verderop lag het volgende zeilschip, de Peace. Mooi boegbeeld.
Er achter was het Ramschip de Schorpioen al zichtbaar. Die lag een jaar of dertig geleden nog aan de Binnenhaven, om de Marva’s van onderdak te voorzien. Volgens mij was hij toen helemaal wit.

Via het Marine Museum met zijn “duikboot op het droge” richting de dijk. Daar over heen zagen we nog net de Texelse Boot varen. In de buitenhaven lag op het havenhoofd een schip van de kustwacht. Aan de kade de stoere Tromsfjord en de op één zij hangende Fugro Mercator. Daarachter het vierkante uiterlijk van de Thetis; daar heb ik zelf ooit nog eens de scheepsduikeropleiding op gedaan. Alleen lag hij toen nog in de haven van Den Oever.

Op de terugweg gingen we langs de M827, een oude mijnenveger en wat bootjes bij Scheepswerf Visser. Ook de Stormmeeuw van de douane lag er. Een vreemde drijvende stellage droeg de naam Kaatje Mossel. Zal wel voor het oogsten van mosselzaad zijn.

En na ruim een uurtje hadden we ons rondje af.

Best wel veel bootjes gezien…

Advertenties

7 Responses to Een wandeling door Den Helder

 1. fran says:

  Je wat ontzettend mooi
  echt mooi!!

 2. Phelan says:

  Mooie impressie, soort Sail(tje) Den Helder. 🙂
  Zitten mooie plaatjes bij: waarbij je de zinderende hitte bijna kunt voelen!

 3. Vod says:

  Mooie impressie van een echte marine stad.

 4. Theodora says:

  mooi!

 5. De Kale Doperwt says:

  Ja, Den Helder, dat blijft een aparte stad. Debbie en ik hebben er eens handboog geschoten bij de schietvereniging op het oude marineterrein. We scheuren er altijd doorheen op weg naar Texel, maar eigenlijk zouden we eens uit moeten stappen. Mooie foto’s weer Rami!

 6. Klaas @ (weblog delfzijl e.o.) says:

  Wat leuk, je hebt de Bonaire uit Delfzijl op je blog staan.
  Vandaag ook op mijn blog.
  (Heb je nog iets gemerkt van het bezoek van de bewindsleden aan Den Helder?)

 7. Ramirezi says:

  Ik heb het wel gezien Klaas, maar dan op de tv. Als het goed is dan is de Bonaire al weer wat verder in de facelift, hoop ik – dit is al bijna een jaartje terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: