Een Dagpauwoog, maar dan anders

Je zou voor de gein eens naar foto’s van de Dagpauwoog (Inachis io) moeten googlen. Onvoorstelbaar veel hits.

Maar bijna allemaal genomen kijkend naar de bovenkant van de vleugels. Toegegeven; ook hartstikke mooi. Met die twee ‘angstaanjagende’ ogen op de vleugels.

Maar deze Dagpauwoog zat bij mij in het schuurtje. Op de laars van mijn vrouw; maatje 39. Hij was nog wat te koud om direct weg te vliegen. Hij had me wel gezien hoor. Want om zo snel mogelijk warme vliegspieren te krijgen trilde hij als een riet.

Dat gaf mij de tijd om hem eens van een onverwachte kant te bestuderen.
Ook mooi van deze kant hoor, die vleugels. Ze hebben wel wat van donker boomschors. En de ogen blijken te lijken op een dambord.

Tot slot heeft het ‘mondje’ heeft wel iets weg van een…..
Hazenlippie.

11 Responses to Een Dagpauwoog, maar dan anders

 1. lidy says:

  ik ga helemaal om, vroeger taalde ik niet naar de natuur. Ja wandelen met zevenmijlspassen. Maar hier kan ik toch echt niet meer tegenop. Zo prachtig.

 2. viktor loman says:

  Wat zijn ze spannend van dichtbij he
  Ik kan ook niet ophouden vlinders en insecten te fotograferen. Van dichtbij is het heel anders dan dat je ze gewoon van een meter afstand ziet, zelfs hele ordinaire insecten als de langpootmug. daar heb ik foto’s van gemaakt, echt schitterend.
  groeten viktor

 3. kees smit says:

  Wat kan zo’n mooie vlinder zich goed camoufleren, je moet wel een bioloog zijn om hem dan te zien en te herkennen.

 4. doranne says:

  die zou ik als hij/zij op een boomstronk zat absoluut niet gezien hebben.
  mooie foto’s weer.

 5. Phelan says:

  Gaaf, hij lijkt wel een meter groot.

 6. Tomaso says:

  Nu we het dier van zo dichtbij kunnen bekijken kwam er weer die vraag boven die ik altijd heb bij het zien van vlinders in close-up. Waar is het 3e paar poten gebleven?
  Een vlinder is een insect en insecten hebben per definitie 6 poten. Maar wanneer ik een vlinder zie heeft hij er altijd 4. Weet jij hoe dat zit?

 7. Theodora says:

  wat mooi. De voelsprieten zijn ook heel fijntjes. Weet jij daar wat van? Kan je dat eens uitleggen hoe die voelsprieten werken?
  groet T

 8. Vod says:

  Ik heb hem ook even gegoogled, want ik ben niet zo op de hoogte van de soortennamen van vlinders (alleen koolwitje). Maar dit is inderdaad heel anders. Leuk om te zien.

 9. Zilvertje says:

  Ja, van deze kant had ik het nooit bekeken en wat een schattig snuitje.

 10. De Stripman says:

  Volgens mij zie je het verkeerde onderdeel aan voor zijn/haar ‘mondje’. Want als ik me niet vergis heeft een vlinder helemaal geen mondje. Alleen een zuiginstrument, dat doorgaans opgerold onderaan het vlinderkopje zit opgeborgen en wel een ‘roltong’ wordt genoemd.
  Wel mooie foto’s, hoor.

 11. Ramirezi says:

  @Tomaso; vlinders hebben echt zes poten, de eerste twee paar wijzen naar voren en zie je op de foto, het derde paar wijst naar achteren en zal waarschijnlijk onder het achterlijf schuilgaan.
  @De stripman; daarom had ik ook ‘mondje’ geschreven, onder de ogen zit een paar behaarde palpen met daartussen de roltong…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: