Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 8)
27 mei 2007 29 reacties
Beminde gelovigen, zoals u als gevorderde in de tuinfilosofie reeds weet; als vorm en stof met elkaar in aanraking komen, ontstaat beweging. Niet alleen werken de vormende krachten in op de stof, de stof verlangt zelf ook al van nature naar vorm. Doordat vorm en stof eeuwig op elkaar inwerken heeft ook de beweging geen einde.
De foto’s die ik deze week in de tuin van het tuinfilosofische genootschap “Aristoteles” te J’dorp nam laten een Paardenstaart (Equisetum fluviatile) zien. Equisetum is samengesteld uit de Latijnse woorden ‘equus‘ voor paard en ‘seta‘ wat borstel of stijf haar betekent. Het plantje dateert uit de tijd dat er nog geen zoogdieren waren gesignaleerd, laat staan het u bekende meest arrogante zoogdiertje.
We zien iets boeiends. De Paardenstaart, door de nog niet gevorderde tuinfilosofen wel “lagere plant” genoemd, ziet er op zich eenvoudig uit. Toch weet dit organisme de meest zuivere vorm op aarde te produceren, namelijk de waterdruppel. Volstrekt symmetrisch, langs zijn stengel, maakt de plant deze mini-lensjes, waardoor wij de wereld nogmaals, maar dan in een ander filosofisch perspectief kunnen zien, als waren het kristallen bollen.
Toch zal de beweging ooit begonnen moeten zijn, hetgeen alleen kan indien er een beweger was die niet zelf bewogen werd. Gezien het bovenstaande borrelt mij de filosofische gedachte op dat het gepostuleerde opperwezen wellicht een plant was…
U heeft weer iets om over na te denken.
Tuinfilosofisch huiswerk.
Succes !
warm water aanbevolen
een opperplant. dank u voor dit inzicht.
Een mooie ode aan een plant, wiens voorzaten tot de vormers van de steenkool behoorde.
Ah, een opperplant. Dat is nog eens een originele invalshoek. Het zou hout kunnen snijden mede gerelateerd aan wat Antoinette zegt, en past helemaal in het "ashes to ashes"-gebeuren dat we al een paar jaar kennen.
Prachtige foto’s trouwens!
Oeps: dat zou van mij een nogal radicale atheïst maken. Het bewuste plantje is nl. ook één van de beruchte tien "Onkruiden met een hoofdletter O". Ik zal mijn leven beteren en mij voortaan schikken naar deze openbaring: zie daar, de plant Gods!
Bovenaan je stukje dacht ik gelijk dat je andersom denkt. Er is eerst beweging, daarna pas stof, maar het zijn in wezen gelijke dingen. Stof is verdichte beweging. Zo zie ik het.
Ik ben geen kenner van de paardenstaart, vraag ik me af hoe hij eruit ziet in ‘bloei’. Ook een niet gevorderde tuinfilosoof helaas.Reactie is geredigeerd
Bimbam ! Of liever: Amen op deze gezegende dag.
…als vorm en stof met elkaar in aanraking komen….etc wat zit de natuur toch filosofisch in elkaar!
Dank voor deze les en de parelstaarten!
gr eva
@Buitendijks; onkruid bestaat niet in de tuinfilosofie…
@Demio; onthou; sporenplanten bloeien niet en treedt toe tot de gevorderden…
@Eva; parelstaarten – prachtig !
een onbewogen beweger, da’s een schepper….
mooi zo tijdens de Pinksteren, veel dank Rami
Jij toont een ‘kale’ paardenstaart, dus vroeg ik me af … maar ik snap het. Ze groeien en verspreiden zich via sporen … ;-). Eén stapje gevorderd?Reactie is geredigeerd
@Galadriel; we begrijpen elkaar…
@Demio; welkom in de club…
Amen!
en ik ben niet eens gelovig, ken je nagaan 🙂
Ja, ik denk na, hajeloela! Mooie foto’s.
Wat nou, "lagere plant" ?!
De stengels van deze plant zijn opgebouwd uit segmenten. Die kun je zonder al te veel kracht van elkaar lostrekken. Langs de bovenrand van elk segment zitten ‘tandjes’ (zie ook de foto’s) waarin je de segmenten weer terug kunt steken. (Niet alleen) erg leuk voor kinderen…Hier in huis wordt dit plantje dan ook wel gekscherend het ‘legoplantje’ genoemd.
Dat hoef ik met een F1-hybride Petunia niet te proberen ;-))
@Debby; daarom staat d’r ook; voor "niet" gevorderde tuinfilosofen, jij bent toch gevorderd ?
Praise the lord!
en dit is haar paardestaart, maar dat van die eeuwige beweging is een misverstand, maar ik begrijp dat wel; in Den Helder waait het altijd.
gr. hippo
De kokospalmen en bamboebomen die ik hier uit het raam zie als ik niet naar mijn typende vingers hoef te kijken, zijn toch ook familie Rami?
Mooie foto’s, Ik heb daar nu vooral oog voor omdat we(mijn man in dit geval) net een nieuwe camera hebben gekocht en mijn man op zoek is naar een lens voor dit soort foto’s. groet Linde
Typisch spinozaÏstische filosofie, al noemde hij de vormkracht, "denking"
@Cees; uiteindelijk zijn we allemaal familie..
@Peter; de tuin van het tuinfilosofische genootschap "Aristoteles" is ook een aanwijzing…
Prachtig blog in
alle opzichten!
Ramirezi, bij deze wil ik het officieel maken: ik hou van je. Niet alleen voer je mij, mislukte tuinierster, naar dit blog met deze weer wonderschone foto’s, maar bovendien – waarschijnlijk totaal onbewust – betreft het daarbij ook nog eens een van mijn grootste plaaggeesten die je hier behandelt. Een plantje waarvan ik tot dusver NIET de schoonheid kon zien, maar jij zet het laatste puntje op de i: ook deze taaie alien, die zich onverwoestbaar onder grond en klinkers doorwringt, zich overal agressief omhoogwurmt en niet uit te roeien is, ook hij blijkt een onverwachte schoonheid te bezitten! Dank… Iemand met zoveel oog voor het kleine en onzichtbare, die verdient een liefdesverklaring. Enfin, bij deze;-).
@Starry Night; ik vind jou ook lief, maar heb nu wel ruzie met mijn vrouw… 😀
Haha, vertel dan maar dat ik op je paardenstaart viel en niet op je blauwe/groene/grijze/bruine ogen. Dan kalmeert ze wel;-).
ben gefascineerd door paardestaart
die druppels zijn prachtig
heb erg veel respect voor deze plant
doorzetter,
Pingback: Tuinfilosofie voor gevorderden (Deel 9) « Ramirezi