Second Jurrasic Coast Fossil Hunt 2007 (1) – Belemnites

Onze paleontoloog in de dop; Rami-dochter, wilde graag terug naar de Jurrasic Coast om fossielen te gaan zoeken. We stonden weer bij Seatown; daar op het kiezelstrand onder de kliffen van de Golden Cap hadden we vier jaar terug prachtige fossielen gevonden.

De aanblik van het geheel bleek nogal veranderd. Grote stormen hadden het kiezelstrand volledig verwijderd en een groot gedeelte van de klif afgeslagen. Kortom; ideale omstandigheden om fossielen te zoeken. We hebben allerlei leuke dingen gevonden. In deze blog als eerste de Belemniet; een beestje dat bij leven leek op het plaatje hieronder en wel iets had van een zeekatje.

Wat je eigenlijk vindt zijn meestal de kogelvormige interne schelpen van de diertjes; die noemen ze het rostrum of in het engels de guard. Ze worden ook wel pijlpunt genoemd. Deze schelp moest het diertje in evenwicht houden onder water.

De stormen hadden hun werk goed gedaan; er waren honderden belemnieten te vinden, helaas bijna allemaal gebroken. De ondergrond was niet keihard – maar evengoed viel het nog niet mee om ze er uit te krijgen.

Een stukje verder lag wat fijn zand waartussen ik deze kegelvormige gepyritiseerde phragmocones vond. Dat was een orgaantje dat bestond uit verschillende kamertjes, vergelijkbaar met de balasttanks van een duikboot. Het zat aan de achterkant gedeeltjelijk in het rostrum.

Zeekatjes hebben ook zo’n orgaantje, waar ze ammonia in en uit kunnen pompen, dat lichter is dat zeewater.

Er bestaan vele soorten; hierboven zie je mooi het verschil. De meesten die we vonden waren denk ik van het genus Passoloteuthis, de kleine met het torpedo-achtige rostrum waarschijnlijk Hibolites.

Hierboven een handje vol, zoals ze uit de klif komen. Ik heb ze thuis vervolgens schoongemaakt met water en in een azijnbadje gelegd. Vervolgens de stukken aan elkaar geplakt met seconden lijm en ze behandeld met mengsel van 50% houtlijm en 50% water voor de stevigheid.

En dit is dan het eindresultaat.

Advertenties

15 Responses to Second Jurrasic Coast Fossil Hunt 2007 (1) – Belemnites

 1. niko says:

  Bijzonder!
  Ik zou er zo aan voorbij lopen.
  Biologie was ook niet mijn sterkste vak.
  Daar boet ik nu voor:)

 2. antoinette duijsters says:

  Mooi geprepareerd en mooie foto’s en het is voor mij weer iets anders, belemieten uit de Jura inplaatst van het Krijt. groetjes

 3. de Stripman says:

  Mooi ! Ook mooi fossiel muntje, trouwens…;-)
  Ik heb ooit een belemnietje kado gekregen van fossielenzoekers in de Ardennen. Dat was een klontje leisteen waarvan je eigenlijk alleen aan de doorsnede kon zien dat het lang geleden een beestje was geweest. Geen idee waar ik het gelaten heb…;-)

 4. Ramirezi says:

  @Niko; beter laat dan nooit…
  @Antoinette; groetjes terug…
  @De Stripman; mijn geluksdubbeltje…

 5. de Stripman says:

  Het begin van een miljoen, Rami…?

 6. Morgaine says:

  Prachtige omgeving, heerlijk klauteren op de rotsen en schatten zoeken:)

 7. Antoine says:

  Niet geweten van de door jou beschreven schoonmaaktips, ik zal ze onthouden 🙂

 8. Knispel says:

  Niko, hoewel mijn interesse in biologie er wel was, was het evenmin mijn sterkste kant. Gelukkig hebben we hier Ramirezi nog 🙂

 9. annet says:

  Leuke zeevondsten, zeekatjes, sepiaatjes. Heb veel zeegedichten gemaakt, het is ons oerwater en het heeft een aantrekkingskracht van heb ik jou daar, letterlijk en figuurlijk.
  Fijn dat je dit moois met ons deelt Arno:)

 10. Pas&Ivy says:

  @Ramirezi: Te gek Rami, daar zijn we vorig jaar ook in de buurt geweest. Twee weken lang om de dag even lekker fossielen kloppen. Onze hele hut ligt er nu vol mee ;-)))
  Leuke herkenning! Zwaar aanbevolen.
  (Pas)

 11. Ramirezi says:

  Leuk Pas ! Zoeken is altijd leuk, maar vinden -daar doen we het toch voor…

 12. ceesincambodja says:

  Intrigerend, Rami!
  Zelf heb ik jaren geleden ook fossielen gezocht, zelfs nog een blauwe maandag-cursus paleontologie gevolgd.
  De laatste fossiele schelpen uitgegraven in de bouwput voor de Zandvlietsluizen bij Antwerpen (Eoceen, Plioceen en Pleistoceen.)
  Trouwens, toen (30 miljoen jaar geleden) heerste er daar een tropisch klimaat. Alleen in de tropen komen immers Pecten (‘Shell-schelpen’) voor.
  Ben benieuwd naar je volgende blog.
  PS. De (inwendige) schelp heet toch gewoon ‘Sepiaschelp’?

 13. Ramirezi says:

  @Cees; Leuk om te lezen Cees – een bondgenoot. De inwendige schelp van een Zeekatje is inderdaad de Sepiaschelp, maar voor Belemnieten blijkt het toch gewoon rostrum of pijlpunt genoemd te worden (website natuurhistorisch museum Maastricht) ik heb dat nog even toegevoegd in het blogje…Reactie is geredigeerd

 14. Starry Night says:

  Nog een leuk detail: je gebruikt een oud duppie ter vergelijking;-).

 15. Pingback: Geologie trefwoord J | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: