Wespennest

Wespennest

Ooit had ik een collega die zelf zijn huis gebouwd had. Best wel knap, toch ? Maar die kauwde het materiaal niet eerst zelf. Deze Gewone Wespen (Vespula vulgaris) wel.

Om papier voor hun nest te maken knagen ze vezels van dood hout af. Na kauwen en vermengen met speeksel is het een soort papier-maché; bruikbaar nestbouwmateriaal.  Trouwens, nu ik er  over nadenk; ik heb ook wel eens op de wespenmanier gebouwd; met een stukkie kauwgom een gat in het plafond gedicht.

De wespen op de foto’s hadden achter mijn tent een oud konijnenholletje in gebruik genomen.

Wespennest

Over speeksel bij wespen is trouwens nog meer te vertellen. De larven worden gevoed met insectenprooien die door de werksters tot pulp zijn gekauwd. Deze pulp wordt als een pil aan de larven gevoed. De werkster bonst met haar kop tegen de rand van de cel waarin de larve zich bevindt en zoemt. De larve antwoordt hier op door het afscheiden van een druppel zoet speeksel. De werkster biedt hem dan de pil aan, waarop de larve er een stuk afbijt. De druppel speeksel van de larve trekt in de rest van de pil, waarvan de werksters dan weer kunnen eten.

Wespennest

Deze speekselruil of trophallaxis is, anders dan bij mensen die het alleen voor de lol doen, ook nog voedzaam. De werkster ontvangt koolhydraten, eiwitten en mogelijk enzymen die ze zelf niet kan maken. Als de koningin aan het einde van de zomer stopt met eieren leggen, dan zijn er geen larven meer die dit zoete speeksel aanmaken.

Dan moet je in de tuin je limonade wat sneller op gaan drinken.

33 Responses to Wespennest

  1. elsje dijkstra says:

    Nou ik er over nadenk – ik woonde eerst op het platteland en zo ongeveer vanaf 1 augustus werd de limonade maar binnen opgedronken.
    Hier in de stad heb ik nog geen wesp gezien.
    Ook weinig muggen, terwijl ik toch aan het water woon. Zouden de insecten zich eindelijk wat milieuvriendelijker zijn gaan gedragen?

  2. Bart says:

    Knap en nijver…toch heb ik altijd de griebels van wespen, zelfs op de foto…maar even mijn limonade niet mee naar buiten nemen, dan maar :))

  3. Gala says:

    Wat een mooi verhaal weer Rami, ik weet nog zoveel niet. Dat van die speekselruil, geweldig en dat wespen kleine insecten eten maakt ze in mijn ogen toch weer een stukkie sympathieker

  4. Maria-Dolores says:

    hihi, wat een geluk: je tent vlakbij een wespennest…Reactie is geredigeerd

  5. Jos Goedmakers says:

    Pijnlijk mooi.

  6. Bart says:

    Elsje, ik weet waar al die muggen zitten die jij mist…HIER BIJ MIJ THUISReactie is geredigeerd

  7. Zilver says:

    Ik moet zo om je lachen, maar ik vind het ook erg leerzaam en de foto’s mooi, ik maak ook wel eens dingen met kauwgom, dat durf ik nu wel te bekennen.

  8. christinA IP213.84.211.137 says:

    =Dan moet je in de tuin je limonade wat sneller op gaan drinken. =
    Daarom dat gezegde dat wespen pas lastig worden in augustus.

  9. Ramirezi says:

    Nu moet ik eerlijk zeggen dat er hier in Den Helder eigenlijk bijna nooit wespen zijn – muggen trouwens ook vrij weinig. En de muggen die er zijn kiezen voor de kinderen….

  10. elsje dijkstra says:

    Die komen vooral ’s nachts, rond het middernachtelijk uur Ramirezi. Het is de zgn. Pedo Draculo Domestico Vulgaris. Het klinkt reuze chique, tot je de Nederlandse benaming hoort: pestpokkemug.

  11. eva says:

    Leerzame blogje Rami,
    bij een cementmolen moet ik voortaan aan
    een wespenbek denken!
    gr eva

  12. rachel says:

    Leerzaam, dat van die speekselruil enzo. In het kader van: een wespennest achter je tent, hoe snel heb je je tent verkast? En die foto’s, kon je die nog een beetje van een afstandje maken?

  13. Terracidus says:

    Weer een prachtig Rami-verhaal! Overigens, ooit hadden wij op zolder een hoorntjes-nest. En ooit heb ik daarover geschreven in bericht 27200, dus da’s al lang geleden.
    Groetend, T.

  14. Sand says:

    Ik heb me ook zitten afvragen op welke afstand je de foto’s genomen hebt.

  15. Thera says:

    Ja hoor, je wordt bedankt, nu ga ik ook geen wespennesten meer verwijderen, omdat ze er zoveel werk van gemaakt hebben. Dankzij An ant´s story hebben ook de mieren in mijn tuin een ongestoord leven.
    Jammer blijft, dat de menselijke speekselruil geen voedingstoffen overbrengt, hooguit bacillen.
    Alhoewel ik heb eens iemand gekust die net een vissalade had … laat maar, onsmakelijk verhaal.Reactie is geredigeerd

  16. Antoine says:

    Dus je hebt letterlijk in een wespennest geneusd:)
    Er wordt beweerd dat muggen niet zo van grote hoogte houden, maar ik heb er niets van kunnen vinden. Ze schijnen niet tegen windvlagen te kunnen. Weet jij daar meer van?

  17. ceesincambodja says:

    Dankjewel, meester Rami!

  18. viktor loman says:

    Je durft wel zeg, maar het resultaat is prachtig.
    rené

  19. Morgaine says:

    ik ben niet zo snel bang.. maar wespen, ai.. Wel een mooi verhaal!

  20. Frans Muthert says:

    Hij is weer prachtig, Rami!
    Het wordt weer tijd dat de school begint, geloof ik. Ook je leerlingen zijn weer toe aan de mooie plaatjes van de meester.

  21. Beus says:

    Ik ga die speekselruil ook eens uitproberen met mijn werkster.
    Mooi blog.

  22. rotsbloempje says:

    mooi leerzaam genoten

  23. Ramirezi says:

    @Rachel en Sand; lekker blijven staan hoor. De foto’s zijn genomen met het toestel bijna helemaal in het holletje – geen kwade wesp te bespeuren…
    @Beus; voorzichtig kerel – wespen zijn minder gevaarlijk….
    @Antoine; weet ik niet, maar wel dat ze best moeite hebben om op de juiste plek te landen bij een beetje wind…

  24. de Stripman says:

    De wonderlijke wespenwereld ! En een behoorlijk dappere fotograaf. Hoewel de agressiviteit van wespen wel meevalt zolang je je maar rustig houdt, er niet op gaat zitten, of er een probeert op te eten. Bij ons op het balkon valt het dit jaar nog erg mee, in vorige jaren kon je ze zo nu en dan zien knagen aan het houten meubilair. Muggen hebben we daarentegen genoeg, terwijl we toch op drie hoog wonen…;-)

  25. K says:

    Ik heb een boom met een deel dode takken. Laatst zag ik wespen er gaten in maken. Ze slepen het hout mee voor hun eigen huisje.

  26. Mephisto says:

    Réken maar dat het knap werk is, je eigen huis te zetten! :))
    Verbouwingen in volle gang hier (renoveren van een gebouw uit 1919), dan leer je wel respect te hebben voor huizenzetters!
    Niet van die onzin-vinex-betonblokken, maar échte huizen, van die herenhuizen, zoals ze vroeger nog gebouwd werden en hier en daar nu nog, midden in de vinexwijk. Toen gebruikten ze leem met paardehaar, nu gipsplaten. Maar ik dwaal af. Ik zal dinsdag eens wat foto’s trekken en online mieteren.Reactie is geredigeerd

  27. annet says:

    Omdat ik weet van hun wonder ben ik allang niet bang meer. Prachtige bijdrage!

  28. rommert boonstra says:

    hoeveel liter speeksel zou er per jaar wel niet geruild worden?

  29. Robert says:

    Robert,
    Een wespennest is een architectonsisch hoogstandje. De stevigheid van de constructie in verhouding tot het gewicht en hoeveelheid gebruikt materiaal is verbazingwekkend.Een wespennest weegt nagenoeg niets. Ik ben benieuwd of er in het verleden onderzoek is geweest naar de manier hoe wespen hun nest bouwen en mogelijkheden om die kennis toe te passen in de bouw.Reactie is geredigeerd

  30. kees smit says:

    Schitterende foto’s Rami, en een interessant verhaal erbij.

  31. Starry Night says:

    Ja, mooi, maar… oh wat haat ik wespen. Kan nimmer gewoon blijven doen als er een rond me komt zenuwpezen. "Stil blijven staan, dan doen ze niets", hoor ik mijn moeder’s stem in mijn hoofd adviseren, maar ik kan het niet helpen. Waar het op wespen aankomt verander ik in een koelbloedige moordenares zonder scrupules.Reactie is geredigeerd

  32. Zwollywood says:

    Ben ik opeens nog weer op deze pagina….dankzij een verwijzing van Stripman op zondag 13 september 2009.
    Dit artikel kan zo in Grasduinen trouwens….het blad dat nu – sept. 2009 – 30 jaar bestaat en het viert met een jubileumnummmer.

  33. ramirezi says:

    @Zwolly – dank je voor het compliment – maar zoiets heeft er vast al eens in gestaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: