Stegosaurus evolutie

We gaan de evolutie bekijken van de Stegosaurus of Dakhagedis, wie kent hem niet ? Zoals je hierboven ziet was het dier in 1991 al duidelijk herkenbaar aan de om en om geplaatste benige platen op zijn rug. Die dingen dienden mogelijk voor de warmteregulering, seksueel vertoon of om mee te dreigen. Zijn houding is echter onjuist; de poten staan net zoals bij een krokodil aan de zijkant van het lichaam. Ook de staart houdt deze Stegosaurus te laag. De kleuren zijn levendig maar wat onwaarschijnlijk.

In 1993 verscheen deze Stegosaurus van Schleich, gerealiseerd in samenwerking met het museum van de natuurgeschiedenis van de Humboldt universiteit te Berlijn. De poten staan nu onder het lichaam en je kunt goed zien dat de voorpoten korter zijn dan de achterpoten. De staart wordt omhoog gehouden. De dakplaten zijn aan de kleine kant en qua uitvoering is dit model ronduit flut; saaie kleuren en weinig detail.

In 1996 bereikt de evolutie van de Dakhagedis een hoogtepunt met het nieuwe model van Schleich, waarschijnlijk waren ze zelf ook niet tevreden. De dakplaten zijn vergroot en er is veel meer detail zichtbaar.

Er zijn afdrukken gevonden van de huid van dinosauriërs en het nieuwste model (bovenaan) komt denk ik goed in de buurt. Naar de werkelijke kleuren van de beesten zullen we altijd moeten blijven gissen.


De kop uit 1991 (rechtsonder) laat een vriendelijk lachende hagedis zien, terwijl de kop uit 1993 (linksonder) eigenlijk helemaal nergens op lijkt. Het model uit 1996 (boven) laat voor het eerst zien dat de Stegosaurus een soort snavel had. Mogelijk werd het voedsel vermalen met behulp van maagstenen.

Met vriendelijke groeten van uw plastic paleontoloog.

9 Responses to Stegosaurus evolutie

 1. Jim Hasenaar says:

  Tekst is duidelijk, maar de modellen zijn amateuristisch.

 2. Jane says:

  Met zijn giga snavel trok hij giga wormen uit de grond, net als je afbeelding hiernaast! Gezien de houding van het beest was het zowiezo een bodem-grazer

 3. de Stripman says:

  Prachtig, Rami ! De evolutie aanschouwelijk gemaakt. Maar is het eigenlijk niet de evolutie van de menselijke kennis die we hier zo kleurrijk uitgebeeld zien ?
  Wat betreft die kleuren, waar we maar naar raden moeten: Wacht maar tot het tijdreizen was verder geëvolueerd is…;o)

 4. viktor loman says:

  Iets voor AH, nieuwe rage??
  groetjes
  rené

 5. Ramirezi says:

  @Jim; het laatste model vind ik wel aardig hoor..
  @Jane; ja hoor, een koetje uit het Mesozoïcum…
  @De Stripman; jij hebt ‘m helemaal door…
  @Viktor; blauwe dino’s ?

 6. Maria-Dolores says:

  hm… heeft waarschijnlijk met de evolutie van de verkoopcijfers te maken

 7. Wilma says:

  Grappig dit verhaal aan de hand van plastic!

 8. Knispel says:

  Hevig veel dank namens mijn oudste voor de fraaie plaatjes. Hij heeft er geen enkele moeite mee om hier een echte stegosaurus in te zien.

 9. de Kale Doperwt says:

  Ik heb mij altijd verbaast wat kinderen in dit soort speelgoed zien, ik heb er zelf nooit iets mee gehad namelijk. Edoch ik ben weer een stuk biologische geschiedenis rijker 😉
  Groet van de Kale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: