Grote harige ballen
25 september 2008 35 reacties
Jaja, daar worden jullie even stil van denk ik? Die twee die ik nu in mijn handen heb zijn waarschijnlijk groter dan jullie ooit gezien hebben. Ze zijn niet even groot, het is een hele grote en een iets kleinere. Die laatste is evengoed nog enorm, vergeleken met de haarballen van een normale huiskat.
Blijft natuurlijk de vraag; "van welk dier zijn deze in hemelsnaam?"
Haarballen komen in ieder geval voor bij konijnen, katten en koeien. Die laatsten braken ze niet op en dan kunnen ze erg groot worden. Dat soort haarballen kom je dan ook pas tegen in de maag na de dood van het dier. Of de grote katachtigen haarballen opbraken weet ik niet.
Ook bij mensen kunnen haarballen voorkomen. Zo is bij een driejarig meisje in Canada een paar jaar geleden chirurgisch een haarbal verwijderd zo groot als een grapefruit. Mensen met haarballen leiden vaak aan Trichotillomanie, een psychische aandoening waarbij je een overmatige aandrang hebt om je haren uit te trekken of Trichofagie, het dwangmatig eten van haar.
Maar waar komen deze harige ballen nu vandaan? Met drie biologiedocenten kwamen we niet op een antwoord. Misschien kunnen we er als bloggers onder elkaar wel achterkomen.
Ik stel voor dat we beginnen met het googlen op " big hairy balls" .
Het was de titel die mij naar jouw blog trok, ramirezi. Ik beken het maar meteen, wetend dat ik mij, met alle reacties van het lieftallige geslacht die nog zullen volgen, in goed gezelschap zal bevinden.
Het lieftallige geslacht dat goed heeft gestudeerd op deze "grote en een iets kleinere"; bal en bijbal dus, dat kan niet missen.
Wat zich daartussen bevindt moet dan ook wel behoorlijk aan de maat zijn, dus denk ik aan een olifant. Vanwege zijn slurf, u raadt het goed.
Dan rest mij nog slechts één vraag: is deze grijze, rimpelige grootorige viervoeter links- of rechtsdragend?
U googelt het maar uit!
Maar hoe kom je aan deze ballen??
Voor mij is dat minstens zo interessante vraag.
groet Luuk
Ik heb er de ballen verstand van….
Hartelijke groet, Coby
Best wel getverderrie. Of ben ik nu truttig?
euh..
@Ingrid; je reactie is een eigen hilarisch blogje op zich, leuk!
@Luke; als het verhaal juist is dan heeft onze school een gedeelte van de collectie van de voorloper van het huidige (NIOZ) Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, de Nederlandse Dierkundige Vereniging gekregen, die voor de verhuizing naar Texel (1965) in Den Helder was gevestigd…Reactie is geredigeerd
jakkes dat mensen ook haarballen van binnenuit produceren! Drie docenten Biologie die er niet uitkomen moet ik gokken; ik gok op een kameel
Ze zijn wel indrukwekkend. Ben gaan googelen en viel op het volgende :
"My cat’s hairballs have dandruff. Can I use Head and Shoulders on it?" *-*….
Interessant.
Ze zijn wel degelijk van een koe, kijk hier maar eens :
http://www.weisman.umn.edu/exhibits/Dion/hairball.html
jeetje, volgens mij lijken die heel erg op die ballen aan het strand waar pas iemand over blogde. die op het strand hebben vaak iets stuggere, onregelmatigere vezels. hoe ze er uitzien hangt er dus vooral vanaf wat het dode beest gegeten heeft, als ik het goed begrijp.
Wat bijzonder, had nog nooit haarballen gezien.
Een gevolg van de opwarming van de aarde: hij kwam hier niet voor, maar sinds kort dus kennelijk wel: deze ballen zijn van de Afrikaanse Roofpoot-uil, hij eet alleen antilopen (die dus ook al op de Veluwe o.a. zijn gesignaleerd).
groetjes
rené
En Leeuwen, viktor?
ben benieuwd
Wat heb jij een mooie ballen!
het verhaal suggereert een grote katachtige, maar Annelies heeft wel erg goede research gedaan, waarschijnlijk een koe dus; het youtube-filmpje dat je krijgt na het googelen op ‘big hairy balls’ is erg geestig,
en het soort ‘hits’ viel me alleszins mee
gr. hippo
als brave leerling heb ik precies gedaan wat de meester zei, en wat heb ik gegoogled:
YouTube – Big hairy balls
YouTube – BIG HAIRY DONKEY BALLS
en nog veel meer titels die zich niet lieten kopieren!
Nijlpaarden hebben geen haar, dus uit hun doucheputje kan het niet gekomen zijnReactie is geredigeerd
@Gala; qua kleur zou ’t kunnnen…
@Annelies; mooie link, lijkt goed, zou ‘m kunnen zijn…
@Maria; zijn echte haren hoor, denk toch anders dan strandballen…
@Victor; ik denk dat ze groter zijn dan de maag van je uil…
@Jane; dank je!
@Mo en Hippo; kijk dat is nu je tijd nuttig besteden…Reactie is geredigeerd
Interessant Arno, ik herinner me
dat Noud een log had met foto’s
van deze ballen aan zee en jou daarin vroeg
wat het zou zijn….het blijft nog
een raadsel dus….wacht op het vervolg
gr. van Annet
ik heb op nogal wat wolcursussen
gezeten en het deed me in eerst
instantie denken wanneer we stenen
gingen maken van wol of kleurige
ballen….het produkt van een zeemeermin op een
zeewolcursus?
het inspireert wel:)
Mij dunkt van het wolharige neusvleugelrund. Die braken bij voorkeur op een exotisch strand, zodat de ballen op Nederlandse stranden kunnen aanspoelen, daardoor Dr. Ramirezi op het verkeerde been zettend.
Uit het afvoerputje van de plaatselijke kapper ? : )
Ook erg mooi ! De mogelijkheid dat het uilenballen zijn is uitgesloten…?
Nou Rami, we zijn er nog niet uit. Onze lieve leerlingen hebben ook al heel wat vreemde dieren verzonnen waar dit uit komt… tot pokemons aantoe.
Totdat we het zeker weten blijven met z’n alle staren naar de grote harige ballen…
Ik heb thuis een balletje (maatje mandarijn)waarvan de vorige eigenaar van zei dat het van een koe afkomstig was. Die lijkt niet op dit plaatje maar is veel groener, meer gras dan haren dus. Ik vermoed dat het uit de bek van de herkauwer is gevallen na de eerste verteerstap, maar ik kan hier nergens bewijs voor vinden. Mischien moet ik dan toch op http://frumingelo.blogspot.com/ een stukje over haarballen schrijven….Reactie is geredigeerd
Wij vonden vorige maand op het strand in Sicilie een heleboel ballen die hier sprekend op lijken. Ongeveer even grote, maar ook kleinere. Iemand daar beweerde dat ze van zeewier zijn, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk omdat de draden daar te dun voor zijn en erg op haar lijken. Ik heb ook aan kamelen gedacht, maar dan moeten ze via een rivieren in noord-Afrika door de wind naar Sicilie gedreven zijn. Lijkt me ook wel erg onwaarschijnlijk.
Dit vond ik bij het googelen, maar zonder foto:
(oceanography) A spherical mass of somewhat fibrous material of living or fossil vegetation (especially algae), produced mechanically in shallow waters along a seashore by the compacting effect of wave movement.
@Andries; grappig, al die aangespoelde ballen. Zeewier lijkt het me niet hoor, al hoewel die beschrijving het zou kunnen zijn…
Volgens mij zijn deze ballen van een diertje wat kleiner is dan de bal zelf en wat heilig was in het oude Egypte. Het balletje lijkt harig maar bestaat uit mest. De insectenvitrine op de bovenste foto geeft een clue in welke richting gezocht moet worden. Succes maar weer!
Het is echt haar Gilbert, maar die grote mestballen lijken d’r inderdaad erg op…
Pingback: a
het is een plant uit de zee. de aegagropila. als je dat op google intoetst zie je hoe ze er op de bodem van de zee uitzien.
Dank je ej – gaaf!