Wortelstokken; verzekering tegen uitsterven

Helmgras

Wortelstokken boeien mij. Inderdaad die "horizontale stengels onder de grond" ook wel rhizoom genoemd, waaruit weer nieuwe stekjes groeien. De oorzaak ligt in mijn interesse voor massa-extincties, zoals die van zo’n 65 miljoen jaar geleden waarbij we afscheid moesten nemen van de dinosauriërs.

In het bodemarchief zie je op dat tijdstip (de overgang van Krijt naar Tertiair) een dun zwart laagje zitten; de iridium-anomalie. Het element komt weinig voor op aarde, maar des te meer in de meteoriet die toen insloeg bij Mexico. Onder de KT-grens worden nog botten van dino’s gevonden, erboven niet meer. 

Wortelstok Helmgras

Vlak boven de KT-grens worden veel meer sporen van varens gevonden dan eronder. Die varens deden het dus goed vlak na de inslag. Oorzaak; varens konden dankzij hun wortelstokken snel na de inslag weer gaan groeien, in tegenstelling tot de zaadplanten die wat langer de tijd nodig hadden. Bovendien waren varens beter bestand tegen de schaduwrijke omstandigheden veroorzaakt door het vele stof in de atmosfeer, maar daar hebben we het nu niet over.

Dus toen ik op een kaal stukje zand in de duinen mooie rechte rijtjes Helmgras (Ammophila arenaria) zag staan kon ik het niet laten.

Even het wortelstokje bekeken.

9 Responses to Wortelstokken; verzekering tegen uitsterven

 1. pb says:

  Het is al minstens sinds 2003 bekend dat de Chicxulub meteoriet inslag niet de direkte oorzaak kan zijn geweest voor het uitsterven van de dino’s. Het is natuurlijk een prachtig verhaal en spreekt uittermate tot de verbeelding. Maar het is niet waar. Extincties zonder oorzaak zijn heel vervelend en je kunt het meteoriet natuurlijk gewoon je leerlingen blijven vertellen als "waarheid". Maar realiseer je dat het niet waar is, als je het weer vertelt.
  http://www.innovations-report.de/html/berichte/geowissenschaften/bericht-18008.html

 2. Ramirezi says:

  @pb; klopt, er was niet één oorzaak maar er waren er meerdere. Zo vertel ik het de leerlingen ook. De wetenschappers blijven het er oneens over, waarschijnlijk was het wel het laatste zetje – zie ook de "leerling"-linkjes in de tekst…Reactie is geredigeerd

 3. kees smit says:

  Als ik die wortelstok zie moet ik denken aan de riet- of grassoort, die mijn vader kweek noemde. Niet uit te roeien in de tuin.

 4. Aad Verbaast says:

  Planten met wortelstokken kunnen in de tuin overigens knap vervelend zijn. Eenmaal er in, er nooit meer uit!!Reactie is geredigeerd

 5. Fred van der Wal says:

  kwou ik was een wortelstok!

 6. K says:

  Oeh! Vooral onkruid via wortelstok in het gazon ben ik dol op!

 7. Ramirezi says:

  @Kees en K; Kweek is bij mij ook minder populair hoor…

 8. ceesincambodja says:

  Jantje zag eens wortels stokken.
  O, als degens zo groot…
  @ Kees, onuitroeibaar in onze bloementuin. Ik moet er nog van zuchten.

 9. Coby says:

  Inderdaad! Om te overleven heeft ook een mens wortels of wortelstokken nodig, de natuur zegt veel wat dat betreft.
  Hartelijke groet,Coby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: