Darwinistisch gedachtenexperiment over intelligentie

Gefeliciteerd met Charles Darwin allemaal. Denken jullie voor de grap even met ons mee?

Stel; je bent getrouwd of woont serieus samen. Kijk eens opzij, wat zit daar naast je op de bank met een glaasje wijn en een zak chips? Precies, je partner. Nu is mijn vraag: Ben jij aanzienlijk slimmer dan je partner, aanzienlijk dommer, of is jullie intelligentie ongeveer vergelijkbaar?

Laten we eerlijk zijn; een partner die niets snapt van wat jij allemaal uitkraamt of blogt, dat gaat snel vervelen. Maar ook omgekeerd is het niet leuk om altijd maar geestelijk overtroefd te worden.
Mijn vermoeden is dus dat het antwoord gemiddeld zal zijn; partners hebben een vergelijkbare intelligentie. Slim zit op de bank bij slim, dom zit op de bank bij dom.

Jij zit natuurlijk op de bank naast slim. Maar er zijn ook heel wat bankjes gevuld met dom naast dom.

Tijd voor de in de evolutietheorie zo belangrijke voortplanting. We verlaten de bank en gaan naar bed. Op dat moment worden de eigenschappen van de ouders genetisch meegegeven aan de kinderen. Nu zou het mij niet verbazen dat slimme ouders een grotere kans hebben op kinderen die nog slimmer zijn dan zijzelf. Terwijl domme ouders een grotere kans hebben op nog dommere kinderen dan zijzelf.

Als dat klopt dan zouden de intelligenties in ons land steeds meer uit elkaar moeten gaan lopen. Dat wordt nog een behoorlijke klus voor het onderwijs, met als uiteindelijk resultaat dat de MAVO  leeg komt te staan.

Tenzij domme blondjes met slimme rijke mannen mijn gedachtenexperiment om zeep helpen.

33 Responses to Darwinistisch gedachtenexperiment over intelligentie

 1. antoinette duijsters says:

  Heerlijk blog, met humor.

 2. Jim Hasenaar says:

  Darwin schreef, zo je heel goed weet, dat de overleving van een soort bepaald wordt door de sterksten en de omgeving waarin de soort zich bevindt. Overleving is afhankelijk van verschillende factoren. Niet slechts van intelligentie.
  Slimme mensen hoeven helemaal niet de toekomst van de mensheid te bepalen. Het zou best kunnen dat er zo veel slimme mensen op een gegeven moment zijn dat er niemand meer is die brood wil bakken of een huis kan bouwen. M.a.w. mensen die minder intelligentie nodig hebben om fysieke arbeid te kunnen verrichten. Is iedereen slim dan ben je in dit geval beter af wat minder slim te zijn door wel in staat te zijn voor je zelf te zorgen en als zodanig te overleven.
  Het is wat de omgeving verlangd om als ras te kunnen overleven.
  In dit geval, wanneer de omgeving dit vereist, zullen dommere echtparen intelligentere kinderen krijgen en slimmere echtparen juist dommere.

 3. Zwollywood says:

  Reactie is geredigeerd

 4. Zwollywood says:

  Rami: de evolutie zal ook voor een omkering zorgen ….vanaf ongeveer het heden zijn er alleen nog maar domme mannen en slimme rijke blondjes! Hoewel dit bijna een racistische duiding is want wát te denken van al die slimme allochtone vrouwen die evengoed in dit evolutiebeeld meegaan.

 5. de Stripman says:

  Slim bedacht, Rami. Maar er zijn allerlei vormen van intelligentie. De studiebol die te klunzig is om een lekke band te plakken is aan de ene kant slim, maar aan de andere kant dom…;o)
  Was er trouwens niet een theorie dat genieën vaak geboren worden uit zwakzinnige ouders ?

 6. peter louter says:

  Het was stom om het ‘droit du seigneur’af te schaffen. Sindsdien is de wereld er op achter uit gegaan 🙂
  Om het nog even ingewikkelder te maken: mijn vrouw beschouwt mij als dom-slim en zichzelf uiteraard als slim-slimReactie is geredigeerd

 7. Maria-Dolores says:

  hihi, alleen nog even beslissen wat ‘slim’ en wat ‘dom’ inhoudt. hoe was het ook al weer: intelligentie is wat met deze test wordt gemeten…

 8. woordzoeker says:

  Wat het ook gecompliceerder maakt, is dat velen intelligent kunnen praten, maar niets kunnen bedenken. En als ze het niet begrijpen, hullen ze zich in slimme stilte. Da’s best uit te houden naast elkaar op de bank en in bed.Reactie is geredigeerd

 9. Aad Verbaast says:

  In Singapore hangen ze deze theorie aan: slim met slim, maakt slim. Aangezien het beleid is dat Singapore meer slimme mensen nodig zal hebben, zijn er match programma’s al op de middelbare school (enkel de goede) en krijgen slim-slim huwelijken met kinderen belastingvoordelen..Dom-dom huwelijken met kinderen niet.
  Stel je voor dat een politicus dat hier zou voorstellen…. Niet slim.. :-0Reactie is geredigeerd

 10. rob says:

  Rami, leuk geformuleerd! Ik zal de rest van de dag filosoferen; over de combinatie en eventuele gevolgen van je vorige muzikale lichaamsblogfoto …….
  Fijne dag, groet rob.

 11. kuifje simon says:

  Heerlijk, heerlijk, heerlijk Rami; een verademing jouw blog tussen alle elkaar overtroevende darwinnianen.Reactie is geredigeerd

 12. Theodorus says:

  Na alle zware kost toch ook een lichte toets.

 13. Mo says:

  nou, daar zou ik weleens een hele boom over op kunnen zetten, over domme ouders/domme kinderen en andersom.

 14. ijskastmoeder says:

  En Rouvoet spoort aan om meer kinderen te maken, maar was dat dan voor de dommen of voor de slimmen bedoeld?

 15. Meneer Opinie says:

  *Grijns* Erg leuk en direct aanbevolen. De domme blondjes (M/V) gooien echter inderdaad zand in de rails. Sociologen hebben al eens aangetoond dat ‘aantrekkelijkheid op de huewlijksmarkt een combinatie is van rijkdom, schoonheid, intelligentie en nabijheid (de ware jacob(a) woont bijna altijd op minder dan 25 km afstand. En dat is dan de vaste relatie.
  Als het om one-night-stands gaat, zijn met name mannen niet bijster selectief. Als een vrouw wil, is dat goed genoeg…En ook uit one-night-stands komen wel eens kinderen.

 16. Kokopelli says:

  @Ramirezi: Mooie en uitermate humoristische bespiegeling ;-)))
  Groet,
  Kokopelli

 17. Ragfijn says:

  Naast mij,
  mijn lief, en uit elkanders hand eten wij apennootjes… 🙂
  Groet van Ragfijn

 18. Man met baard says:

  Dit stuk slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar dat was ook de bedoeling, geloof ik.

 19. satuka says:

  Doet me denken aan het verhaal van een niet al te knappe maar wel hele slimme professor die door een dom – maar mooi – blondje schriftelijk werd uitgenodigd om eens samen een kindje te maken, "omdat het haar geweldig leek als die dan net zo mooi zou worden als zij en net zo slim als hij".
  Na een kleine overdenking schreef hij terug:
  "Mevrouw,
  uw voorstel klinkt aantrekkelijk maar ik zie er toch vanaf omdat ik het risico dat het een kindje wordt met mijn uiterlijk en uw intelligentie toch iets te groot acht."
  Met vr gr…
  Sat ;).

 20. Beus says:

  Samen zijn we sterk.

 21. Meneer Opinie says:

  @ Satuka: Volgens de overlevering zou het om Einstein en Monroe gaan. Maar ik denk dat het een Urban Myth is (en ik weet eigenlijk niet eens zeker of Monroe dom was). Desalniettemin wel behartigenswaardig.

 22. niko says:

  Bij ons hangt het van de smaak van de chips af wie het slimst, of het domst is die avond.

 23. kees smit says:

  Helaas, Rami, de mavo staat allang leeg, en is bij ons al meedogenloos afgebroken. De verfoeide vmbo is er voor in de plaats gekomen, maar die zal ook wel gauw van naam veranderen. Heeft met survival of the fittest te maken.

 24. jeg synes says:

  in de wetenschap dat blondjes vaak verre van, of helemaal niet dom zijn, tenzij blablabla (vul zelf maar in), weerleg ik deze theorie…
  want wie chips op de bank eet is sowieso dom…
  intelligente mensen doen andere dingen :))))))
  jeggroet

 25. HJV says:

  Interessant maar er is wellicht hoop. Er zijn dingen die niet per definitie verdubbelen:
  gooi kokend water bij kokend water: het wordt echt nooit 200 graden…
  dus dom en dom = dommer..tja ik weet het niet

 26. satuka says:

  Meneer Opinie, ik ken hem met verschillende personages in de hoofdrol. En ik weet eigenlijk wel zeker dat Monroe helemaal niet dom was ;-).

 27. Johan HvD says:

  Ah ja, u, Ramirezi, als Darwin-in-het-klein, weet raad -met daad en naald en draad! ;)Reactie is geredigeerd

 28. Tsjok45 says:

  En als nu alle oudere slimme en nog kwieke mannen zich alleen maar bezig hielden met jonge "domme "blondjes … Dan is de kans groter dat een betere verdeling van het "slim" zijn niet alleen tot de git-zwartharige bevolking van singapour zal beperkt blijven , maar bovendien ook nog eens eventuele erfgenamen van dergelijke blond-grijze koppels ook mogelijks langer zullen blijven leven net als hun krasse vaders ( het spreekt vanzelf dat in dit gedachtenexperiment minstens een groot aantal oudere mannetjes de echte natuurlijke vaders moeten zijn … een goede reden waarom het dus altijd een gedachten-exeriment zal blijven ? ) …
  Maar of dat soort bijwerkingen zo "slim" is in deze overbevolkte wereld , valt toch ook af te wachten …
  Leuk blog
  geniet ik vanReactie is geredigeerd

 29. ceesincambodja says:

  Ha ha ha, Rami, hij is goééd.
  (Én een doordenkertje.)

 30. Ramirezi says:

  @Allen; ik ben een beetje laat met reageren door drukke werkzaamheden (schaamrood na al die leuke reacties) maar heerlijk om te lezen allemaal…
  Trouwens; in werkelijkheid zal ik nooit het woord dom voor iemand gebruiken, omdat ik als docent op het VMBO weet dat ook leerlingen met een wat lager IQ op bepaalde gebieden heel goed uitblinkers kunnen zijn. Niet te snel oordelen over het VMBO Kees – er zijn een heleboel VMBO scholen waar heel mooi onderwijs wordt gegeven. Het grootste probleem van het VMBO is een negatief imago, iets dat de meeste van onze leerlingen niet verdienen…Reactie is geredigeerd

 31. rob says:

  Rami, een mooi slot! Misschien dat jij in een volgend blog uit je werk, het positieve van je school, maar vooral van de kinderen weer kunt beschrijven?
  groet rob.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: