Gekreukeld circusaapje

Aapje

Gevangen. Achter tralies. Treurig.

Schijn bedriegt, dit sip kijkende verkreukelde hoofdje met flaporen hoort niet op een droevig aapje, maar op een heerlijk spelend beestje dat dikke pret had met pa, ma en de rest van de familie. Kooi of geen kooi, nooit in het oerwoud geweest, dan mis je het misschien ook niet?

Aapje

Op de fiets naar Callantsoog kwam ik langs Circus Belly, waar naast de apen ook nog kamelen, paarden, honden en olifanten stonden. Dit circus heeft nogal wat negatieve publiciteit gehad over de wilde dieren waarmee ze werken en er zijn gemeenten waar circussen met wilde dieren niet meer welkom zijn.

 

Zelf ben ik beslist ook géén voorstander van wilde dieren in het circus, tradities of niet. Een beetje hypocriet is dat misschien wel, want de vissen in mijn aquarium zwemmen ook liever in een zijarm van de Amazone.

 

En even los van de discussie; eerlijk is eerlijk – de beesten stonden er in Callantsoog keurig verzorgd bij.

13 Responses to Gekreukeld circusaapje

 1. Smokey Robbinson says:

  Ja Rami, het kan inderdaad erger. Wat een lief apie!
  Vooral op de tweede foto.

 2. kuifje simon says:

  Je ziet hem denken !

 3. K says:

  Een aapje gaat nog. Maar een olifant?

 4. J de Kat says:

  Apen, kamelen, paarden, honden en olifanten.
  Heeft Circus Belly die allemaal wild gemaakt om ze rijp te krijgen voor de piste?
  Schandeschandeschandeschandeschandeschande… (etc.) – om met Vinkenoog te spreken.
  Het moeilijkste circusdier is de huiskat. In zestig jaar heb ik er maar twee acts mee gezien, allebei uit Rusland. Zouden huiskatten daar wild zijn?

 5. De Stripman says:

  Het oogt treurig. Maar dat is uiteindelijk de invulling die wij, toeschouwers, er aan geven. Zoals je terecht schrijft weten we niet wat het aapje liever had gewild. Bij jouw vissen zou ik me niet al teveel zorgen maken, ik weet wel bijna zeker dat die geen moment verlangen naar de Amazone…;o)
  Het is overigens zo dat dieren in gevangenschap, mist goed verzorgd, doorgaans ouder worden dan in het wild. Wat zou zo’n dier dan liever willen, als het de keuze zou kunnen maken en de twee alternatieven zou kunnen afwegen ? Oud worden, prettig verzorgd in een kooi, of alle risico’s van het wilde bestaan ? Is het ook een niet een romantisch idee dat het in de vrije natuur, voor elk dier, altijd beter is ? Ik geloof dat ik hier ineens een mooi onderwerp voor een blogje heb aangeboord…;o)

 6. Hans says:

  Stripman, je hebt helemaal gelijk; eten, drinken, neuken en slapen. Meer heeft een mens/dier niet nodig.
  Dat dieren in de vrije natuur soms vele kilometers afleggen (de zg. vrijheid) is slechts pure noodzaak; om aan voedsel te komen danwel om aan de dood te ontsnappen.
  Wij, en we zijn er toch opgebouwd, rennen ook niet meer , net als de bosjesmannen, dagen achtereen achter een stuk vlees aan. Dit ligt keurig voorverpakt in de koeling op ons te wachten.
  We zijn er niet slechter van geworden.
  Rami inschattend hebben zijn vissen voldoende zwemruimte om hun fysiologie in conditie te houden, is de waterkwaliteit in orde, zijn er genoeg schuil-/slaapgelegenheden voor een rustgevend gevoel, is er voldoende voedsel, zwemmen er geen baarzen en snoeken in de bak, dobberen er geen futen of aalscholvers rond en hangen er geen meeuwen, visdiefjes of visarende boven.
  Kortom, zijn beestjes zullen qua leeftijd die van hun broeders en zusters in de hemelse vrije natuur waarschijnlijk vele malen overtsteigen.
  Dit geldt ook voor de circustijger; geen boze boeren met stok en riek, geen stropers met klem en strik en geen gefrustreede rijke macho’s die hun ego willen opkrikken met een dubbelloops.
  Voor noodzakelijke (!) beweging blijken de dagelijkse trainingssessies en optredens in de piste meer dan voldoende.
  Als we het over opsluiten hebben zouden we eerst eens naar onze kinderen moeten kijken; op een leeftijd dat ze behoren te rennen en te vliegen proppen we ze elke dag in klaslokalen en plakken we ze vast aan een stoel.
  Bezie foto’s van onze kinderen; depressies lijken soms al op de loer te liggen. Dit in tegenstelling tot Cambodjaanse kinderen op Cees z’n foto’s; soms letterlijk geen geen broek aan de kont of een normaal bord eten, maar een en al glimlach en levensvreugd!
  Of het zijn goede acteurtjes natuurlijk. Dat kan ook nog 🙂

 7. galadriel says:

  ooooh want een tandeloos bekkie trekt-iet….en die hand vind ik nog indrukwekkender, mooi geschoten rami…. ben je alweer aan het werk?

 8. 100_woorden says:

  Fraaie foto’s, vooral die eerste met scherpte en onscherpte op de juiste plekken en die spiegelende ogen

 9. ramirezi says:

  @Kuifje en Smokey; een lief denkertje duzz…
  @K; maar het principe blijft gelijk..
  @J de Kat; ja katten zijn ontembaar… 😀
  @De Stripman; maar ja, we kunnen ze het niet vragen en een vrije keus hebben ze ook niet…
  @Hans; ja, klopt – wanneer voel ik mij het lekkerste? Gewoon lekker lopend door de natuur – al hoef ik niet op jacht voor die boterham…
  @Gala; gisteren weer begonnen, maandag komt de rest en dinsdag weer leerlingen – en met die apen start ons eigen circus weer…
  @100; dank…

 10. thera says:

  Ik hou het even bij een nadenkend "ja".

 11. rene louman says:

  Hij ziet er vroegwijs uit.
  Maar ik ben er ook op tegen, eigenlijk ook tegen dierentuinen, al ga ik er toch graag naar toe. Maar soms draait mijn hart om, dan denk ik de treurigheid te kunnen zien. Vooral bij tijgers en leeuwen heb ik dat, dat zie je gewoon, die moeten meer ruimte en echt achter prooien aan.

 12. Mo says:

  vooral dat zeiloor is zo aandoenlijk

 13. ramirezi says:

  @Mo; ja, mooi he, beetje harige dr. Spock…
  @Thera; d’r is over ’t onderwerp inderdaad heel wat na te denken…
  @Rene; en wat ze doen in het circus is ook nog eens niet om aan te zien, zo’n toppredator die door een hoepeltje springt – wat een onzin….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: