Oeverzwaluwen in Julianadorp Oost

Na mijn blogje ‘Oeverzwaluwen en hun jongen’ ben ik eens rond gaan vragen of deze wand niet blijvend zou kunnen worden. De behoefte is er immers duidelijk. Ik heb begrepen dat de voorzitter van de Vogelwerkgroep  Den Helder, Mario Renden bij de gemeente al aandacht gevraagd heeft voor deze spontane wand zodat deze beschermd is zolang erin wordt gebroed (flora- en faunawet).

Dat is heel mooi maar weggraven na de broedtijd mag dan nog steeds. Het mooiste zou het zijn om een vaste wand te maken met een waterpartij er omheen, zoals die bij fort Erfprins (waar deze zomer 40 bezette gaten zijn geteld). Dat moet lukken want om de wijk komt een ‘brede vaart á la de Langevliet’. Een nog beter alternatief is er wellicht ook. Zuid van het sportveld is een vijver met eiland gepland. Dat zou helemaal een veilig plekje zijn.

Een belangrijk kenmerk van de wijk is ‘de variatie en flexibiliteit’. Dat gaat over de te bouwen huizen, maar het is ook een mooie kans voor de gemeente, betrokken architecten en bouwbedrijven om dat ook zelf te zijn en op dat eilandje een voorziening voor de Oeverzwaluwen te realiseren.

En veel Oeverzwaluwen betekent voor de wijk; minder overlast van insecten tijdens de BBQ. Wie zou er dan niet willen wonen in Julianadorp Oost?

Advertenties

15 Responses to Oeverzwaluwen in Julianadorp Oost

 1. Goed idee, brengt de natuur dichter bij de mensen.

 2. de stripman says:

  Lijkt mij een prachtig plan !

 3. Annet says:

  Het is een eer om ze te hebben, zoiets moet beloond worden met een
  verblijfsvergunning én huisvesting!

  🙂

 4. Wille says:

  prima plan! direkt indienen bij de gemeente!

 5. ramireziblog says:

  Het plan is inderdaad om er mee naar de gemeente te stappen…

 6. Zilvertje says:

  Ik moet nog even terug lezen, maar als ik het goed begrijp is dit een prachtig idee.

 7. Ik hoop dat ze het doen. Het is toch geweldig om zoiets moois en natuurlijks dichtbij te hebben.

 8. Blewbird says:

  Ik zet nog steeds in op helemaal niet bouwen daar. Den Helder is arm en loopt leeg. Laat de natuur de natuur, de zwaluwen de zwaluwen.

 9. Aad Verbaast says:

  Goed plan. Wie kan daar nou tegen zijn?

 10. Mo says:

  mmmmm, vogelnestjessoep!

 11. JANdeWIT says:

  Hi Ramirezi.

  Zie ook:
  Met afschuw berichten wij over het lot van de Helderse oeverzwaluw

  Groet JdeW.
  http://www.drasties.com/

 12. ramireziblog says:

  Vandaag met Henk Post van de Vogelwerkgroep Den Helder mee geweest naar de gemeente. Daar gesproken met de projectleider die Julianadorp Oost bouwrijp gaat maken. Het was een constructief gesprek en we hadden zeker het idee dat de gemeente serieus mee wil denken om (onder andere) voor de Oeverzwaluwen voorzieningen te treffen.

  Op de plaats waar de wand nu spontaan is ontstaan zal de komende jaren nog geen woningbouw plaatsvinden, er wordt eerst gestart met een gedeelte tegen het ‘oude dorp’ aan. Het overige terrein zal in augustus of september worden uitgevlakt om illegaal dumpen tegen te gaan. We hebben het verzoek gedaan om dan in ieder geval op de bestaande plek te bekijken of de wand gehandhaafd kan worden.

  In de toekomst zouden we naar een ander plekje kunnen kijken, eventueel voor een prefab-wand. De kosten daarvoor zullen niet vanzelfsprekend door de gemeente gedragen worden, maar zullen ook niet torenhoog zijn. We gaan op zoek naar sponsoren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: