Sociale dieren, de familiekiekjes

Waarom zou je kiezen voor een sociaal bestaan? Redenen genoeg hoor, boeken vol zijn erover geschreven. Het leven in een groep heeft nu eenmaal evolutionair voordelen. Je kunt samen jagen bijvoorbeeld, of dingen van elkaar leren. Ook is het handig dat de vele ogen in zo’n groep de eventuele predator sneller zien aankomen.

Op het moment dat dit groepsgedrag bijdraagt aan het succesvol op aarde zetten van nakomelingen blijft het bestaan. Een mooi voorbeeld van evolutie aan het werk, maar wat ik wel eens mis in al die boekjes is de werkelijke reden waarom dieren sociaal gedrag vertonen. Dat is natuurlijk dezelfde reden waarom dieren zich willen voortplanten, niet om de soort van uitsterven te redden, maar omdat het zo’n lekker gevoel geeft. Tenminste, zo zie ik het in deze foto’s, sociale dieren zijn niet sociaal omdat ze weten dat ze dan eerder een vijand aan zien komen, maar omdat het lekker veilig voelt, zo bij elkaar. Je welkom voelen in een groep. Misschien zouden wij Nederlanders het ‘gezellig’ noemen.

De Naakte Molratten, de Dwergmangoesten, de Mantelbavianen, de Dwergotters en de Roze Pelikanen schoot ik deze week in Dierenpark Emmen. Als je ze zo ziet liggen zou je het niet zeggen, maar wist je dat die Naakte Molratten even hard voor- als achteruit kunnen rennen?

13 Responses to Sociale dieren, de familiekiekjes

 1. stripman says:

  Heel mooi ! Vooral de pelikanen-foto. Die met de molratten is wel een gekke. Het lijkt een jampot vol pasgeboren ratjes…

 2. kuifjesimon says:

  Nu de mensen nog ;-))

 3. Rob Alberts says:

  De naakte molratjes vind ik wel erg speciaal.
  En ook al zo vroeg aan de fles?
  Vrolijke groet

 4. Selma says:

  Aandoenlijk, vooral die bijna zielige ratjes!
  Wat een prachtige foto van die pelikanen (met stip mijn lievelingsdieren, ook omdat ze zo leuk in je hand kunnen ‘bijten’ zonder pijn te doen).
  En wat dat “even hard voor- als achteruit kunnen rennen” van de die Naakte Molratten, dat is een opsteker! Laatst heb ik Joshua nog een beetje gekapitteld omdat hij de uitdrukking gebruikte dat iets in waarde ‘achteruit holde’. Omdat mijn leraar Nederlands die fout rekende: je kunt achteruit schuifelen, maar hollen niet, daarvoor moet je je eerst omdraaien!
  Ik zal mijn mening herzien, voor het geval een molrat die term eens in mijn aanwezigheid gebruikt…

 5. Blewbird says:

  Meeuwen zijn ook héél sociaal. Naar de buitenwereld uiten zijn zich wel eens wat, eh, luidruchtig en dreigend, maar dat is -ik ben er bijna zeker van- ook een collectief soort onbeholpenheid. 😉

 6. HansDeZwans says:

  Die tandjes van die naakte molratten, echt leuk om te zien.

 7. Appelvrouw says:

  Ratten staan toch wel op sterk water?
  Ik krijg het gewoon benauwd van zoveel sociaal gedrag. blij dat ik een mens ben.

 8. Pingback: Kleine grote katachtigen op sterk water « Ramirezi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: