De snavel van de Wulp

Wulp boven zee

De vogel met de mooiste snavel van het land moet toch wel de Wulp (Numenius arquata) zijn. Hij is dun, lang en naar beneden gebogen, want “de Wulp wijst naar zijn gulp”. Denk daar niet te menselijk over na, want de vrouwtjes hebben de langste snavel, een centimeter of 15. Als ik het toch ga omrekenen; een snavel van 15 centimeter op totale lengte van 57 centimeter betekent dat ik als Wulp een snavel van 47 centimeter zou moeten meetorsen, bijna een halve meter ongemak aan mijn neus.

Eigenlijk is het een precisie instrument, waarmee ze uit de  bodem tot op grote diepte allerlei voedsel naar boven kunnen peuren. Dat zullen op het Wad dan vooral de wormen en schelpdieren zijn, waarvan de bewegingen worden gedetecteerd met de gevoelige tastorganen in de punt van de snavel. Hoe dieper je vroet, hoe groter deze organismen vaak zijn, dat is dus het voordeel dat de grotere lengte oplevert. Maar ook krabbetjes en kleine visjes krijgen ze te pakken.

Deze week op Texel zag ik er heel wat aan het water zitten, al heten ze daar ‘piepepluuzers’ of ‘pieperagers’. Een knappe foto zat er voor mij echter niet in, gelukkig hebben Marijke en Colin dezelfde hobby.

Wulpen op ondergelopen land

4 Responses to De snavel van de Wulp

  1. Prachtig Marijke en Colin!
    Geinige naam: piepepluuzers:)

  2. stripman says:

    Een heel mooie vogel, met een prachtige snavel, inderdaad. Maar die van de kluut mag er ook zijn. Mag ik die aanvragen voor de volgende keer…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: