Australische Bergduivel op sterk water

Australische bergduivel moloch horridus

Deze Australische Bergduivel (Moloch horridus) kwam ik onlangs wat actiever en kleuriger tegen op de BBC. Daar werd naast het lievelingshapje de mier vooral ingezoomd op zijn bijzondere huid. Al die knobbels en stekels hebben namelijk als belangrijkste doel om dit beestje van voldoende vocht te voorzien in de droogste streken van Australië.

De huid is zeer hygroscopisch. Je zag hoe druppeltjes vocht ontstonden op de knobbels, waarna dit via de capillaire werking van dunne kanaaltjes in de huid over het hele lichaam werd verdeeld en uiteindelijk ook in de mond terecht kwam. Je denkt aan een kleine en zwaar gepantserde draak (en dat is het natuurlijk ook), maar het blijkt tevens een vriendelijk wandelend waterfabriekje te zijn.

Een ander detail dat mijn aandacht trok is het etiket op de huidige glazen verblijfplaats van deze Moloch in Artis. Daar staat als vindplaats ‘Nieuw Holland‘ vermeld, de naam die door Abel Tasman in 1644 aan dit werelddeel werd gegeven. Nog gebruikt tot in de 19e eeuw, maar je vraagt je toch af; hoe lang zit hij al in dit glaasje?

4 Responses to Australische Bergduivel op sterk water

  1. Ja, interessant Rami….

  2. stripman says:

    Heel mooi ! Het lijkt ‘Dune’ wel…;o)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: