Pimpelmezen van ei tot uitvliegen

Een buitenkansje, dit weekend mocht ik mee met mijn dochter, die op het ogenblik werkt aan het Pimpelmezen project van de Universiteit Groningen in de Vosbergen. Daar worden de Pimpelmezen (Cyanistes caeruleus) al jaren bestudeerd, met allerlei leuke uitkomsten. Zo bleken Pimpelmezen met een mooiere partner betere ouders en zijn de beestjes in het algemeen notoire vreemdgangers.

Op mij maakten andere zaken indruk. Zoals het korte tijdsbestek waarin alles zich afspeelt. Er wordt iedere dag een ei gelegd en al na 13 tot 15 dagen komen de eitjes uit. Zodra een jong uit het ei is heeft het nog 18 tot 25 dagen voordat wordt uitgevlogen. De ontwikkeling van hulploos roze wurmpje tot een pittig vogeltje gaat echt in een razend tempo. Dat gaat niet zomaar, de ouders hebben een enorme klus om er voldoende voedsel voor aan te voeren. Zeker als een mannetje het af laat weten, want het vrouwtje blijft dan in haar ééntje onverdroten af- en aanvliegen.

Verder blijft mij vooral bij dat het een harde wereld is. Jongen worden zonder pardon uit het nest gewerkt door moeder als het nodig is en nesten worden verlaten als het gezien het tijdstip van het seizoen toch niet meer lonend blijkt te zijn. Uiteindelijk wordt slechts 40% van de jongen volwassen.

Zie de foto’s van boven naar beneden en volg de ontwikkeling van ei tot volwassen mannetje, de laatste geringd en met transponder. Met tussendoor nog een poepzakje. Alle jongen van 8 dagen oud werden geringd en daarbij produceerden ze zo’n zakje. Makkelijk voor de ouders om de poep uit het nest te verwijderen, makkelijk voor mijn dochter om te voorkomen dat haar kleding onder de poep komt te zitten.

De beestjes tellen, vangen en opmeten was dit weekend zeker geen straf. Lekker weer en met een paar mensen kun je prettig samenwerken. Als ik dan hoor hoe mijn dochter het de afgelopen maanden in haar ééntje en in de stromende regen onder een parapluutje moest doen dan weet ik één ding zeker. Namelijk dat het Pimpelmees moedertje niet het enige stoere vrouwtje op de Vosbergen is.

Pimpelmees 0 dagen 03

Pimpelmees 0 dagen 02Pimpelmees 4 dagen 01Pimpelmees 8 dagen 01Pimpelmees 8 dagen 02Pimpelmees 15 dagen 01Pimpelmees poepzakjePimpelmees volwassen man

21 Responses to Pimpelmezen van ei tot uitvliegen

 1. Rob says:

  Dit jaar zijn mijn Pimpelmezen vroeg uitgevlogen.
  De eerste week van Mei vond ik al een leeg nest
  En begin Februari werd er al ingericht.

  Gezamenlijk blijven de jonge Pimpelmezen mijn voederplek bezoeken.

  In de Natuur zijn meer vreemdgangers te vinden.
  Dat wij met onze normen en waarden dit soms verdoezelen is een heel ander verhaal.

  Eerder kozen Koolmezen voor mijn nestkasten ondanks de kleinere invliegopeningen.

  Nu zie ik graag ook een Familie Staartmees mij tuin bevolken.
  Soms heb ik al verdwaalde gasten.

  Vogelvriendelijke groet,

 2. Corline says:

  Wat een mooie serie! Wat zijn het toch prachtige vogeltjes. En dat nestje, zo warm en zacht met veertjes en mos!

 3. Dit mag je met recht een buitenkansje noemen. Je hebt er ten volle van geprofiteerd met deze bijzondere serie. Zo klein en kwetsbaar had ik vogeltjes nog nooit gezien.

 4. Schitterende foto’s ! Ons kastje is weer leeg gebleven, maar de jonge vogeltjes uit de buurt komen wel bij ons eten…;o)

 5. Fenny says:

  Schitterende bijdrage weer ramirezi!

 6. Jemig nog aan toe, die piepkleine vogeltjes… ongelooflijk. Wat heeft je dochter toch een mooi beroep dat ze dit mag meemaken. Geweldig!

 7. wat een prachtige foto’s. ik vind ze allemaal de mooiste 😉

 8. Zilvertje says:

  Ach zo een klein bloot diertje, met een mensje.

 9. Charlotte Wernke says:

  Wat leuk!!
  Wij hebben ook een nest van pimpelmezen!
  1 mei zat moeder er nog op.. en nu 5 mei zijner jongen! Zo leuk! Mijn zoontje van 4 heeft een vogelhuisje gemaakt vorig jaar, en laat dit nu de plaats zijn waar we een aantal weken geleden 10 eitjes in gespot hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: