Aangespoelde Maanvis

Stel je een zwemmende pannenkoek voor die op honderden meters diepte in de oceanen op zoek is naar voedsel, zoals bijvoorbeeld kwallen en visjes. Het beest heeft geen echte staartvin maar beweegt zijn lange rug- en aarsvin tegelijkertijd van links naar rechts om vooruit te komen. Heb je het beeld? Vreemd gezicht toch?

Maar we zijn er nog niet want deze Maanvis (Mola mola) is nogal iets groter dan een pannenkoek. En volwassen ook nog heel wat groter dan het dier dat schoonzoon Colin en dochter Marijke gisteren vonden aan het strand bij Petten. Er zijn namelijk exemplaren aangetroffen van 2300 kilo en vier meter hoog. Zo’n jongen past niet meer rechtop in de kamer.

Het is een buitenaards aandoend evolutionair product, dat wat mij betreft mooi bij het ‘ontwerp’ van de Reuzenmanta (Manta birostris) past, met zijn zeven meter spanwijdte ook geen kleintje. Alleen heeft die alles horizontaal in plaats van verticaal uitgevoerd en een veel mooiere zwemslag.

Maar goed, dit exemplaar was helaas niet meer te redden en is overgedragen aan Ecomare. Misschien mijmeren in de toekomst de bezoekers daar ook over zijn zwemslag, maar dan op sterk water.

2 Responses to Aangespoelde Maanvis

  1. Rob Alberts says:

    Ik wens jou, jullie meer gedenkwaardige vondsten in 2019.

    Vrolijke groet,

  2. Appelvrouw says:

    Die hapt naar adem. t Water was zeker te sterk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: