Een vogel met zuurstofapparatuur

Hoe ver kun je gaan als vogelaar ? Het uiterlijk en gedrag van vogels is iets dat ik dagelijks met veel belangstelling bekijk. Maar om je nu ook nog eens in de ademhaling van het beste beestje te gaan verdiepen…. Dat zal immers niet veel anders verlopen dan in onze eigen longen, denk je al snel.

Fout dus. De ademhaling bij vogels verschilt aanzienlijk van die in onze eigen longen. En wel op een bijzondere en interessante manier. Deze verschillen maken het mogelijk dat in de Himalaya verbaasde bergbeklimmers, voorzien van zuurstofapparatuur om toch nog enigzins te kunnen bewegen, de vogels over hen heen zagen vliegen !

De kleine compacte longen van een vogel staan in verbinding met een aantal dunwandige, lucht bevattende zakken en ruimtes. Deze ruimtes vertakken zich tussen de organen, in botten en zelfs in de schedel. De luchtzakken zijn enkele malen zo groot als de longen zelf. Het totale volume van dit systeem is hierdoor ongeveer driemaal zo groot als bij het ademhalingsstelsel van een vergelijkbaar zoogdier.

Wat zijn verder de belangrijkste verschillen met onze ademhaling ?
Ten eerste gaat de lucht bij de vogels door de longen héén. In onze longen komt de lucht immers via allerlei vertakkingen uiteindelijk in het alveolair zakje. Dit is dus duidelijk een “doodlopende weg”, de lucht moet dezelfde weg weer terug. Bij vogels is sprake van “eenrichtingsverkeer”, alle lucht gaat voortdurend dezelfde kant op.

Het tweede verschil betreft de luchtstroming. Bij onze longen gaat de lucht de longen in, staat even stil, waarna weer wordt uitgeademd. Bij de vogels is er echter een continue luchtstroming door de longen heen, zowel bij in- als uitademen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat zelfs bij vogels die onder water zwemmen op een bepaalde manier toch nog een luchtstroming in de longen gehandhaafd blijft.

Maar we zijn er nog niet. Ook de uitwisseling van zuurstof tussen de lucht en het bloed van de vogel is namelijk het vermelden waard. Deze lijkt namelijk meer op het ademhalingssysteem zoals dat gebruikt wordt door een vis in zijn kieuw, dan op het ademhalingssysteem dat de mens heeft.
De vogel maakt gebruik van het zogenaamde tegenstroomprincipe. De lucht in de longen en het bloed stromen in tegengestelde richting langs elkaar heen. Hierdoor wordt het bloed altijd weer blootgesteld aan lucht die zuurstofrijker is.

Het resultaat is duidelijk beter dan bij ons. De zuurstofconcentratie in het bloed van een vogel op het moment dat het de longen verlaat benadert de zuurstofconcentratie in de lucht. Een vogel kan dus veel méér zuurstof halen uit lucht met dezelfde zuurstofconcentratie dan de mens.

Dat is dan ook de reden waarom je nooit een vogel met zuurstofapparatuur op ziet vliegen.

13 Responses to Een vogel met zuurstofapparatuur

 1. ali cirillioglu says:

  wat een bek…
  lijkt wel een zuigmotor…
  Gegroet en Selam…

 2. debby says:

  Aan het begin van je betoog dacht ik effe, hé, ze moeten toch ook uitademen. Anders zou je het gesnater en getsjilp niet kunnen horen. Daarvoor moet er een luchtstroom naar buiten zijn.
  ‘Ten eerste gaat de lucht bij de vogels door de longen heen. In onze longen komt de lucht immers via allerlei vertakkingen uiteindelijk in het alveolair zakje. …Bij vogels is sprake van "eenrichtingsverkeer", alle lucht gaat voortdurend dezelfde kant op. ‘
  Hoe is dat nu mogelijk? Ze hebben toch net als onsmaar 1 luchtpijp? Verklaar je nader

 3. Rob says:

  Leuk en interessant, Rami! Dus een rokende vogel zou uit alle hoeken en gaten sigarettenrook uitwasemen? Interessant proefje 🙂

 4. Ramirezi says:

  @Debby; ’t is een beetje ingewikkeld, maar…
  We volgen we een hoeveelheid lucht die door de vogel in één teug wordt ingeademd. Bij inademing worden alle luchtzakken groter. De teug lucht komt aan bij de zakken in de richting van de staart en bereikt de longen net niet. Bij de hier op volgende uitademing worden de beide zakken samengedrukt waarbij de door ons gevolgde teug aankomt in de longen zelf. De volgende inademing leidt er toe dat de lucht terecht komt in de zakken in de richting van de kop. Pas bij de tweede uitademing komt onze teug weer in de buitenlucht !
  Het bovenstaande is natuurlijk een continue proces.

 5. Ramirezi says:

  @Rob; als een vogel gaat roken dan moet hij alsnog aan de zuurstofapparatuur !

 6. marlis says:

  gelukkig maar! (aangezien mijn papegaai plm 20 jaar zwaar (mee)gerookt heeft 😉

 7. marlis says:

  (mijn reactie slaat natuurlijk op het log, met vooral de laatste zin, dat een vogel meer zuurstof uit de lucht kan halen dan een mens, en niet op Ramirezi aan Rob :-))

 8. Isis Nedloni says:

  Prachtig, alweer wat geleerd vandaag.Het kon ook niet anders met onze luchtacrobaatjes! ; ))

 9. debby says:

  Oooh, nóu snap ik waarom ze geen snorkel nodig hebben als ze vissen….(tja, blond hè)

 10. Woudje says:

  Leuk ! Je bent en blijft een meester hè ?

 11. Foppe says:

  Darwin legde ons uit dat alle levende wezens aangepast zijn aan hun omgeving.
  Vandaar de zwavelwerelden op de bodem van de oceanen, er komt geen zuurstof aan te pas.
  Dus, wat is nu het interessante ?

 12. Ramirezi says:

  @Foppe; voor interessante dingen nog even doorzoeken – misschien bij collega bloggers iets voor je gading ? 🙂

 13. Croisabel says:

  Wat een ingenieus systeem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: